13.7 C
De Bilt

Milieudienst DCMR onderzoekt stank rond EMK-gifterrein

Het Comité Betere Aanpak EMK-gifterrein roept de omgeving op om zelf melding bij DCMR Milieudienst Rijnmond te blijven doen. Bellers uit het postcodegebied van het gifterrein blijken echter moeilijk contact te kunnen krijgen met de juiste meldkamer. Omwonenden en ondernemers rond het EMK-gifterrein in Krimpen aan den IJssel geven aan de afgelopen tijd regelmatig geuroverlast te hebben ondervonden van de sanering. De hal waarin de ontgraving plaatsvindt, zou echter luchtdicht moeten zijn.

Onderzoek door DCMR

Woensdag 19 juni hing er de hele dag op een deel van bedrijventerrein Stormpolder in Krimpen aan den IJssel een penetrante teerlucht. Er stond een sterke wind precies vanuit de richting van de saneringshal naar de omliggende bedrijven en woningen. Zo beklaagden werknemers van een scheepsbouwer op enige honderden meter afstand zich over een prikkelende damp die in hun hal hing. Net als dit het geval was bij andere bedrijven. Naar aanleiding van ontvangen klachten is DCMR een onderzoek gestart. De opgeroepen inspecteur nam ook ‘s avonds nog een sterke damp waar buiten het terrein.

Comité Betere Aanpak EMK-gifterrein

Het Comité Betere Aanpak EMK-gifterrein is recent herhaaldelijk benaderd door omwonenden en ondernemers met meldingen van stankoverlast. Voorzitter Arjan de Bruin: “Eerlijk is eerlijk, het heeft wat gekost, maar tot voor kort hoorden wij vanuit de Stormpolder weinig over geuroverlast. Ik werk zelf op de rand van het terrein en nam hooguit weleens een vleug waar. De afgelopen tijd is het echter vaker, al op een grotere afstand te ruiken en indringender. Meldingen die ik hier zelf over heb gedaan, zijn serieus opgevolgd door DCMR en de omgevingsmanager van de aannemer. Mensen komen nu echter naar ons, omdat zij de milieudienst moeilijk zouden kunnen bereiken.”

Het vermoeden is dat bij sterke wind de afzuiging niet altijd voldoet. Afhankelijk van de wind wordt de geur ook ineens op andere plekken waargenomen. Oudere Krimpenaren die over de Algerabrug fietsen, hebben bij het comité al gemeld de voor hen zo herkenbare “EMK-lucht” ook daar nu soms weer te ruiken.

Penetrante teerlucht door naftaleen

De Bruin: “Het zou gaan om naftaleen dat inderdaad een specifieke teerlucht heeft. Door de lage ‘geurdrempel’ zoals dat dan heet,  ruik je net als bij benzine al heel snel iets. Afgelopen week was het maandag en vooral woensdag echt heel sterk en irriterend. Daarbij bereiken ons ook zorgen over stoffen die misschien niet zo sterk ruiken, maar wel veel schadelijker zouden kunnen zijn.

Omwonenden en ondernemers vragen zich begrijpelijkerwijs af of die ook niet met de wind in hun richting meegevoerd worden en waarom er niet automatisch alarm wordt geslagen. Feit is dat het ondanks de enorme investeringen dus geen luchtdichte hal is of dat er steeds voldoende onderdruk is. Het helpt natuurlijk ook niet als er zo nu en dan urenlang nooddeuren van de hal openstaan.”

‘Blijf consequent zelf melding bij DCMR doen’

Het comité roept de omgeving op om consequent zelf melding bij DCMR te blijven doen. Omwonenden blijken door de ingegeven postcode echter op het meldnummer vast te lopen. Ten onrechte komen melders automatisch bij de Omgevingsdienst Midden-Holland terecht. Medewerkers van de meldkamer van DCMR geven als tip om dan maar een postcode in Rotterdam in te geven om juist verbonden te worden. Ook kan er online melding gedaan worden via https://www.dcmr.nl/overlast-melden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio