11.1 C
De Bilt

Het geheim achter het succes van Oktoberfest in Nederland: een interview met een organisator

Wat begon als een koninklijk huwelijksfeest in München, Duitsland, is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Ook in Nederland heeft het Oktoberfest zijn intrede gedaan en trekt het jaarlijks duizenden liefhebbers van de Duitse cultuur. Maar wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van zo’n groots evenement hier in Nederland? We spraken met een ervaren Oktoberfest-organisator om daar meer over te weten te komen.

De voorbereiding: kleding, decoratie en meer

“De voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren,” legt de organisator uit. “Een van de belangrijkste aspecten is dat iedereen zich onderdeel voelt van het feest. Daarom moedigen we alle bezoekers aan om in traditionele Oktoberfest kleding te komen. Dit draagt niet alleen bij aan de sfeer, maar maakt het geheel ook visueel aantrekkelijk.”

Dit detail is cruciaal voor de authenticiteit van het festival. Lederhosen voor heren en dirndls voor vrouwen transformeren een gewoon bierfestival naar een echte Beierse ervaring. “We hebben zelfs wedstrijden voor de beste outfits. Dit stimuleert mensen echt om uit te pakken met hun kostuums,” voegt hij eraan toe.

Decor en sfeer

Naast kleding is ook de Oktoberfest versiering essentieel. ” We decoreren elke hoek, van blauw-witte vlaggen tot opblaasbare pretzels. Het idee is om een stukje München naar Nederland te halen,” zegt de organisator terwijl hij wijst naar de foto’s van vorige evenementen vol met Beierse vlaggen en lampionnen.

“Het gaat niet alleen om bier drinken. We willen een culturele ervaring neerzetten. Daarom investeren we veel in live muziek, traditionele Beierse spellen en natuurlijk de typische Duitse gerechten zoals pretzels, bratwurst en schnitzel.” Deze elementen zijn stuk voor stuk essentieel om een authentieke sfeer te creëren die bezoekers jaar na jaar terug doet komen.

Uitdagingen bij het organiseren

Hoewel het festival enorm populair is, komt het organiseren ervan met zijn eigen unieke reeks uitdagingen. “Een van de grootste uitdagingen is logistiek. Het coördineren van leveranciers, entertainers en locatiemanagement vraagt ​​uiterst  zorgvuldige planning,” onthult hij.

“Veiligheid is onze hoogste prioriteit. Met zoveel mensen die samenkomen om te feesten, moet je voorbereid op alles zijn. Daarom werken we nauw samen met lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat elk veiligheidsaspect wordt overwogen.”

De toekomst van Oktoberfest in Nederland

Het gesprek eindigt op een optimistische toon over de toekomst van Oktoberfest in Nederland. “Elk jaar zien we een toename in bezoekersaantallen en interesse. Niet alleen Nederlanders maar ook internationale gasten komen steeds vaker naar onze festivals.”

“We blijven innoveren en nieuwe ideeën introduceren om onze bezoekers elk jaar iets nieuws te bieden. Het doel is om niet alleen een feest te bouwen, maar een gemeenschap die elkaar jaarlijks ontmoet onder het genot van goed bier, geweldige muziek en fantastische sfeer,” concludeert hij enthousiast.

Oktoberfest brengt mensen samen, maakt ze blij en bevordert een waardering voor Duitse tradities ver buiten de Duitse grenzen. Dankzij onze zorgvuldige planning, passie voor detail en toewijding aan cultuur blijft dit fenomeen groeien. Wij kijken al uit naar wat ze volgend jaar voor ons in petto hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio