Zo blijkt uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. De tweejaarlijkse door de GGD uitgezette vragenlijst voor jongeren werd afgenomen onder klas twee en vier van het voortgezet onderwijs. Voor het eerst hebben alle voortgezet onderwijs scholen meegedaan. Deze betrokkenheid is een gevolg van het gemeentelijke project WISE.
WISE zet zich in voor het creëren van een gezonde, veilige en kansrijke omgeving voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Met WISE wil de gemeente Barneveld samen met een brede vertegenwoordiging van lokale partners waaronder zorg, onderwijs, sport, kerken en jongerenwerkers, preventief het middelengebruik tegen gaan en de mentale gezondheid bevorderen. De uitkomst van de gezondheidsmonitor Jeugd is de basis voor een verdere uitwerking in een passende Barneveldse WISE-aanpak.
WISE-resultaten monitor
In de monitor 2023 is onder andere onderzocht hoe gelukkig de jongeren zich voelen. De meeste jongeren (82%) ervaren hun gezondheid als (zeer) goed, maar dit percentage daalt de laatste jaren.
Andere resultaten van jongeren:
- 40% voelt zich (zeer) vaak gestrest door één of meer factoren (school of huiswerk, situatie thuis, eigen problemen, wat anderen van diegene vinden, alles wat moet)
- 25% ervaart soms tot altijd eenzaamheid in de afgelopen 4 weken
- 18% van de jongeren heeft in de afgelopen 4 weken wel eens 5 of meer glazen alcohol gedronken tijdens één gelegenheid (binge drinken) (16% in de regio)
- 15 % van de jongeren was in de afgelopen 4 weken wel eens dronken (14% in de regio)
- Van de leerlingen die alcohol drinken geeft 46% aan dat hun ouders dit accepteren of er niks van zeggen
- De meest voorkomende locaties waar alcohol wordt gedronken is bij vrienden, thuis of in een keet/jeugdhonk/schuur
- 7% van de jongeren rookt minimaal wekelijks sigaretten, een hoger percentage (8%) vapet en ruim 1 op de 10 (12%) rookt en/of vapet minimaal wekelijks. Dit is gelijk aan het regionale beeld, maar wel hoger dan bij de vorige meting in 2021
In de gemeente Barneveld zijn in totaal 1.763 leerlingen verdeeld over de klassen twee en vier van het voortgezet onderwijs. 1.145 (65%) van deze leerlingen heeft de vragenlijst ingevuld. Geen van deze jongeren mag nog drinken/roken, ze zijn allemaal jonger dan 18 jaar.
Alcohol gebruik en WISE
Het gebruik van alcohol onder Barneveldse jongeren is al jarenlang hoog en ook drugs- en lachgasgebruik verdient aandacht. Om dit aan te pakken, besloot de gemeente Barneveld om deel te nemen aan de landelijke aanpak ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (WISE) en hiermee te investeren in een structurele en intensievere aanpak voor de preventie van middelengebruik.
Wethouder Jolanda de Heer: ‘’De aanpak richt zich op het voorkomen van het gebruik van alcohol, drugs en tabak onder jongeren door een leefomgeving te vormen waarin onze jeugd gelukkig en gezond kan opgroeien. Het is fijn om te zien dat zoveel organisaties en mensen zich willen inzetten en samenwerken hieraan mee te werken.’’.
Met de resultaten van de gezondheidsmonitor Jeugd gaat de gemeente Barneveld samen met partners de komende periode aan de slag. Volgens planning ligt er in het najaar een plan van aanpak, waarna met de uitvoering gestart en worden.