“Hedikhuizen is een bruisende kern. Er is altijd wat te doen!”, zo opende wijkwethouder Jeroen van den Bosch afgelopen vrijdag het wijkbezoek aan Hedikhuizen. Samen met het bestuur van Dorpsbelang Hedikhuizen en alle betrokken verenigingen was er een mooi programma voorbereid voor de gemeenteraad en het college. Tijdens een interessante wandeling gingen ze met elkaar in gesprek over de thema’s Wonen, Ontmoeten, Verkeer(sveiligheid) en Duurzaamheid.
Wijkbezoek
Het grote gezelschap van een kleine 40 mensen toonde aan hoe Hedikhuizen een warm hart wordt toegedragen. De ontvangst was gastvrij in de speeltuin naast de kerk. Tom Marchelinus gaf hier namens Dorpsbelang Hedikhuizen een korte presentatie. Met als kernboodschap de uitnodiging “We helpen jullie graag om jullie werk te doen, want wij hebben de wil, de kennis en de mensen. We blijven elkaar graag vinden om zaken te verbeteren”. Dat dit al aardig goed lukt, bleek toen het gezelschap in groepjes rondwandelde. Daarbij straalde de zon, bleek dat ook vele fietsers en toeristen deze plek niet voor niks weten te vinden én rende er zelfs een schildpad voorbij!
Wonen
Op diverse plekken hebben agrarische bestemmingen al ruimte gemaakt voor nieuwe woningen. Zo werden stallen bijvoorbeeld ingeruild voor huizen. Maar er blijft behoefte aan seniorenwoningen en aan betaalbare woningen voor de jongeren die graag in het dorp willen blijven wonen.
Ontmoeten
Met maar 280 inwoners en een kleine 100 voordeuren sta je gewoon te kijken van hoeveel verenigingen en activiteiten hier zijn! Vanuit de raad zijn er terecht complimenten over wat er allemaal wordt georganiseerd en ‘De Hékese Post’, het krantje dat al 6 jaar lang 3 à 4 keer per jaar huis-aan-huis in de bus valt. “We zijn gewoon begonnen en nu wil niemand deze initiatieven meer missen.
We doen altijd iets met bijvoorbeeld Halloween, Pasen en kerst. De nieuwjaarsreceptie en het dorpsfeest zijn de best bezochte evenementen”, vertellen drie bevlogen dames. Het is duidelijk dat Hedikhuizen op tal van fronten bruist van de activiteiten en ideeën. Over en weer worden complimenten uitgesproken. Ook in de speeltuin die een ‘Beweeg- en Ontmoetplek’ wordt en waar inwoners fijn bij betrokken worden. Met mooie speeltoestellen, groen en bankjes.
Verkeer(sveiligheid)
“Het hobbelt en bobbelt nu met de bestrating, maar dat is binnenkort verleden tijd. Daar zijn we hartstikke blij mee”, vertelt René van de werkgroep Verkeer. Alle vier de straten worden dit jaar netjes gemaakt. Ook de kruising wordt beter aangeduid, wat het hier een stukje veiliger maakt. Ook zijn er positieve geluiden over de inbreng die ze mogen geven voor de verkeerssnelheid en dat er betere belijning komt op de drukke doorgaande weg, zodat het veiliger wordt in het donker.
Doorn in het oog is het vrachtverkeer dat zijn weg zoekt van en naar de steenfabriek. “Je trilt in je bed net zoveel als de kopjes in de kast”, zegt René om aan te geven hoe vervelend dit is. Met simpele aanpassingen is het volgens de werkgroep mogelijk om dit probleem aan te pakken. Er is veel vrachtverkeer, we hebben smalle wegen en geen stoep of fietspad. Verkeer kan elkaar maar moeilijk passeren waardoor het onveilig is en bermen snel kapot worden gereden.
Duurzaamheid
Zoals op zoveel plaatsen in Nederland heeft ook Hedikhuizen te maken met de zoektocht naar geschikte locaties voor windenergie. Aan de rand van de wijk wijst wethouder Jeroen een plek aan die als zoekgebied is aangewezen waar windmolens zouden kunnen komen. De volgende stap is dat hier gedetailleerder naar gekeken wordt. Even verderop wordt door Heel Hedikhuizen Duurzaam vertelt dat zeven jaar geleden een enquête is gehouden met de vraag wat de inwoners belangrijk vinden.
Een van de punten was duurzaamheid. Er ontstond een geweldig idee voor een warmtenet, om de energie van de warmte van de steenfabriek te hergebruiken en elke voordeur aan te sluiten. Dit werd uitgewerkt tot een kant en klaar plan, maar geld vormde een struikelblok.
Wethouder Jeroen vult aan: “De krant kopte hierover als een ‘briljante mislukking. Briljant omdat het ook een briljant idee is. Maar Nederland is hier nog niet klaar voor. Er wordt alleen gekeken naar de economische waarde en niet naar de maatschappelijke waarde. Dat wil ik graag breder voor het voetlicht brengen en dit fantastische initiatief meer podium geven.” Ook wordt in Hedikhuizen gekeken naar mogelijkheden van zonnepanelen in combinatie met energieopslag. Tot slot wordt ook ‘het voedselbos’, verscholen in het groen, getoond. Een mooi initiatief waar de eigenaar meer inwoners bij betrekt, wat zorgt voor onderlinge verbinding én verbetering van het landschap.
Wethouder Jeroen bedankt de wijk voor het geslaagde wijkbezoek. “Het was fantastisch georganiseerd en laat zien hoe een klein dorp heel groot kan zijn! We hebben veel mooie verhalen gehoord, met hier en daar ook minpunten. Die zijn overal, maar dank voor hoe gebalanceerd jullie die brachten en dank voor alles wat hier op vrijwillige basis van de grond komt.”