2.9 C
De Bilt

Succesvolle start voor gebiedsgericht onderhoud in Olst-Wijhe

De eerste resultaten van het gebiedsgericht onderhoud in de gemeente Olst-Wijhe zijn positief. Door inwoners zelf te laten beslissen over de verdeling van het onderhoudsbudget, wordt het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in de wijk beter afgestemd op hun wensen en behoeften.

In een periodieke enquête onder de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe (waarstaatjegemeente.nl) kwam naar voren dat er onvrede bestaat over de openbare ruimte. Naar aanleiding hiervan is door het college in het bestuursakkoord besloten om te komen tot een projectmatige, gebiedsgerichte aanpak van de top5 ergernissen in de openbare ruimte.

Drie pilotgebieden

De gemeente Olst-Wijhe heeft hiervoor drie pilotgebieden geselecteerd (Boerhaar Kern, Peperkamp/De Enk, Kortrick/Zonnekamp) waar gericht onderhoud wordt uitgevoerd om te beoordelen of dit de leefbaarheid verbetert. Hierbij wordt kostenneutraal gewerkt met de beschikbare middelen. Als inwoners bijvoorbeeld willen dat er meer zwerfafval wordt opgeruimd, is er minder budget voor het onderhoud van bankjes. Ook worden buurtbewoners actief betrokken bij de verbetering van hun eigen omgeving.

Wethouder Marcel Blind is enthousiast: “In Den Nul hebben we al goede ervaringen met deze aanpak. Daar onderhouden buurtbewoners zelf een deel van het groen in de dorpskern, waardoor wij als gemeente het andere deel van de kern extra aandacht kunnen geven. Win-win! Dit project helpt ons te ontdekken of we deze werkwijze in meerdere wijken kunnen toepassen.”

Drie pilotgebieden

Tijdens dit gebiedsgerichte project is in elk pilotgebied de huidige situatie gedetailleerd in kaart gebracht, gebaseerd op meldingen, schouwresultaten en de ervaringen van bewoners. Bewoners mochten vervolgens zelf aan de knoppen draaien en hiermee keuzes maken voor de verdeling van het onderhoudsbudget in hun eigen wijk.  Met deze input is vervolgens een onderhoudsagenda opgesteld, waarvan de eerste resultaten positief zijn. Vooral in kleine dorpskernen en buurten met actieve bewoners blijkt deze aanpak effectief.

Per wijk gebiedsgerichte aanpak

De werkzaamheden, die variëren per wijk, omvatten onder andere het herstellen van verharding, het onderhoud van bankjes en het verzorgen van groen rondom bomen. Uit de vragenlijst bleek ook dat veel bewoners hondenpoep vervelend vinden. Tijdens bijeenkomsten gaven bewoners echter aan dat het probleem vooral bij de hondeneigenaren ligt. Bovendien willen ze niet dat er minder geld naar andere werkzaamheden in de openbare ruimte gaat om dit probleem op te lossen, omdat elke euro ten slotte maar één keer kan worden uitgegeven.

Nog voor de zomer wordt gestart met de werkzaamheden, volgens de onderhoudsagenda. De gemeente Olst-Wijhe kijkt een jaar lang in de drie pilotgebieden of de veranderingen hebben geleid tot een wenselijker beheer en onderhoud op straat. Na deze periode volgt een evaluatie met een vragenlijst, waarna de gemeente beslist of deze aanpak breder wordt uitgerold in de gemeente.

Voor meer informatie: mijnkijkop.olst-wijhe.nl/gebiedsgericht-onderhoud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio