16 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Gemeente Hengelo en BIT verlengen duurzame samenwerking

De gemeente Hengelo en Bedrijvenpark Twentekanaal (BIT) verlengen de samenwerking die ze vorig jaar zijn aangegaan. Het eerste jaar van het Programma Toekomstbestendig Twentekanaal is een succesvoorbeeld van een publiek-private samenwerking. Onder begeleiding van Transitiemakers zijn financiële middelen, kennis en tijd geïnvesteerd door de ondernemers en de gemeente om gedeelde successen te behalen op het grootste bedrijventerrein van Hengelo.

Samen zetten ze stappen richting een toekomstbestendig bedrijventerrein waar ruimte is om veilig en duurzaam te ondernemen, nu en in de toekomst.

BIT en gemeente Hengelo versterken elkaar

‘Nu de toegang tot voldoende energie om te groeien of te verduurzamen niet meer zeker is, hebben we de gemeente en andere overheidsinstanties hard nodig. De bedrijven willen wel, maar weten vaak niet hoe. Samen met de gemeente scheppen we op dit bedrijventerrein een omgeving waarin bedrijven kunnen investeren, samenwerken en groeien. Hoewel we niet altijd weten hoe de oplossing eruit gaat zien, weten we wel dat deze samenwerking gaat helpen om tot de beste oplossing te komen’, vindt Gert Jan Mooi, voorzitter BIT en vestigingsleider Van Dorp Hengelo.

Een van de uitgevoerde projecten was een scan van gebouwen met een warmtecamera, om bewustzijn
te kweken over mogelijk verlies van energie. De bijgevoegde scan is van het gebouw van Van Dorp
Een van de uitgevoerde projecten was een scan van gebouwen met een warmtecamera, om bewustzijn te kweken over mogelijk verlies van energie. De bijgevoegde scan is van het gebouw van Van Dorp – Foto: gemeente Hengelo

Energie, Natuur en Mobiliteit in Hengelo

Er zijn concrete successen behaald op het gebied van energie, natuur en mobiliteit. Op het gebied van energie zijn de energieprofielen in kaart gebracht. Er wordt gewerkt aan een toekomstbestendige warmtevoorziening, onder andere middels een uitvoeringsplan aardgasvrij. Bedrijven helpen elkaar, al dan niet met een expert, in alle facetten van de
energietransitie. Er is een aanzet naar een Smart Energy Hub en tegelijkertijd wordt de opschaling daarvan verkend in Europees verband.

Vergroening

Ook voor vergroening is aandacht op het bedrijvenpark. Er is onderzocht welke beplanting het beste past, welke maatregelen helpen voor klimaatbestendigheid en welke werkzaamheden de gemeente al uitvoert. Dit komt samen in een gezamenlijk groenontwerp. Grote werkgevers worden ondersteund in hun mobiliteitsbeleid en er worden maatregelen genomen rondom de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en deelmobiliteit. Daarnaast helpt een regisseur bedrijven met een (toekomstige) grote energievraag op het gebied van logistiek laden. Adviesbureau Volantis analyseert de energievraag en de impact daarvan op het stroomnet.

Onderling vertrouwen

Het eerste jaar van het programma heeft geleerd dat de bedrijven en de gemeente bereid en in staat zijn hun verantwoording te nemen op het gebied van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Binnen deze samenwerking ontstaat vertrouwen en zicht op de lange termijn.

‘De ondernemers en de gemeente hebben vaak al plannen en ideeën over de toekomst van het bedrijventerrein, individueel en collectief. Door die met elkaar te verbinden kom je tot een duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein. Dat vraagt veel organisatiekracht, commitment en een lange adem. Het is inspirerend om te zien hoe bedrijven kennis en capaciteit ter beschikking stellen aan het bedrijventerrein. Daar sluiten we als gemeente graag bij aan’, aldus wethouder Duurzaamheid Hengelo, Claudio Bruggink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio