16 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

September Open Monumentenmaand: Thema is “Onderweg in Kerkrade”

Tijdens de monumentenmaand kun je op laagdrempelige wijze op verschillende manieren kennismaken met het erfgoed van Kerkrade: “Heel veel vrijwilligers en medewerkers van de bibliotheek, de Watermill Foundation, Abdij Rolduc, de Lambertuskerk, Schacht Nulland, de Botanische Tuin Kerkrade en het IVN hebben samen met het gemeentearchief een laagdrempelig, educatief programma gemaakt. “Dit jaar is het thema routes, netwerken en verbindingen: Onderweg!

Alle deelnemende vrijwilligers hebben op een hele creatieve manier invulling gegeven aan dit thema. Of je nu jong of oud bent, kenner of liefhebber; er is voor iedereen wat te beleven tijdens deze Monumentenmaand!” aldus wethouder Jo Schlangen (Erfgoed). Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Startsein voor uitgebreid programma met Winseler Ommetje

De hele maand september zijn er allerlei lezingen, rondleidingen en wandelingen. Het programma bestaat uit maar liefst 20 hele uiteenlopende activiteiten! Het officiële startsein is op woensdag 4 september van 13.00 tot 16.00 uur bij de Botanische Tuin. Er is een leuke wandeling uitgezet die langs alle historische plekjes in Terwinselen voert. De route voert naar de Wilhelminaberg en de Winselerhof.

Op alle locaties vertellen enthousiaste gidsen, waaronder Camille Oostwegel sr., vol passie over ons lokale erfgoed. Natuurlijk kun je onderweg ook iets lekker eten of drinken; er wordt gestart met vlaai. Voor kinderen is er een onderhoudend erfgoedprogramma. Startpunt: Botanische Tuin, St. Hubertuslaan 74, Kerkrade. Deelname is gratis; aanmelden via info@botatuin.nl vanwege het aantal beschikbare plekken.

Grootste monument van Nederland opent poorten

Rolduc ontbreekt natuurlijk niet in het programma. Op zondag 15 september is er een open dag. Voor kinderen is er een leuke gratis speurtocht te krijgen. Bezoek de abdijkerk met crypte, de rococobibliotheek en de kruisgangen. Ervaren gidsen vertellen allerlei leuke weetjes over deze plekken. Vanaf 13.00 uur kun je terecht in de noordvleugel. Daar zie je de unieke art-deco stijl terug in de bibliotheek en recreatiezaal. Diverse ondernemers op het terrein heten je van harte welkom. Bezoek zeker het Brouwgilde Rolduc, de Winzer van Rode en imker Vankan. Geniet ook van de fraai aangelegde beeldentuin!

Meer kunst zien? Dat kan tijdens de tentoonstelling “Een eeuw kunst in Kerkrade”. Bijzonder werk van bekende Kerkraadse kunstenaars uit de vorige eeuw wordt geëxposeerd in de kruisgangen. Op zondag 29 september geeft Natalie Savelsbergh om 14.00 uur een rondleiding met toelichting op de kunstwerken. Liefhebbers kunnen zich verzamelen bij de ingang van het hotel.

“Onderweg” met groene vingers

Liefhebbers van groen komen ook volop aan hun trekken tijdens deze Monumentenmaand! Er zijn diverse activiteiten rondom het thema natuur en tuinen.

  • Dinsdag 10 september: Lezing “Geschiedenis en bloemenweelde van tuinen en parken in Engeland door Olaf Op den Kamp. Gratis toegang, aanmelden via info@botatuin.nl
  • Open Dagen Botanische Tuin: gratis toegang op zaterdag 14 en zondag 15 september. Met rond-leidingen en Winseler Ommetje.
  • Wandeling Wurmtal Teuterhof-Paulinenwäldchen (D). Deze wandeling onder leiding van Hermans Langen & Theo Weg voert door het licht heuvelachtige Paulinenwäldchen. De pauzeplek van deze 9 km lange route is de Teuterhof. Deelname is gratis; aanmelden via ivn.kerkrade@gmail.com. Vertrek vanaf de parkeerplaats aan de achterzijde van station Kerkrade.

Activiteiten monumentenmaand in Kerkrade Centrum

In Kerkrade Centrum zijn er genoeg aanknopingspunten en fijne locaties voor mooie verhalen over onze geschiedenis. Tijdens Monumentenmaand kun je deelnemen aan de volgende activiteiten:

  • Rondleidingen Kerkrade Centrum op vrijdagen 6 en 13 september om 13.00 uur. Leer alles over de enorme ontwikkelingen die Kerkrade de laatste 100 jaar heeft doorgemaakt. Vertrek vanaf Discovery Museum; deelname gratis. Aanmelden kan via stadswandeling.kerkrade@kpnmail.nl.
  • Open dag monument Lambertuskerk: zaterdag 14 september tussen 13.00 en 16.00 uur. Vrijwilligers vertellen alles over de bijzondere cultuurhistorische objecten van de kerk. Gratis toegankelijk.
  • Lezing over Romeinse villa Holzkuil, donderdag 19 september 19.00 uur in de HuB bibliotheek.
  • Karen Janeson vertelt alles over de best opgegraven en gereconstrueerde Romeinse villa van Nederland. Aanmelden kan via www.bibliotheekkerkrade.nl.
  • Verhalentafel in de Hamboskliniek rondom thema “Routes & Verbindingen”, woensdag
    25 september van 10.00 tot 11.30 uur: Bedoeld als ontmoetingsplek om samen herinneringen op
  • te halen aan de hand van meegenomen oude foto’s en krantenknipsels. Aanmelden via www.bibliotheekkerkrade.nl.
  • Lezing “Ailbertus en de pelgrimages een lezing door Catharina Scholtens”, donderdag 26 september 19.00 uur, in HuB bibliotheek, aanmelden via www.bibliotheekkerkrade.nl.

Wijkaanbod over grensligging, graan malen, natuursteen en mijnverleden

Ook in de wijken is er een uitgebreid aanbod. Combineer meerdere activiteiten voor een rondje Kerkrade! Donderdag 5 en 19 september van 17.00-19.00 uur:

  • Rondleiding over de Nieuwstraat met Peter Dinninghoff. Ontdek de gezamenlijke geschiedenis van Herzogenrath en Kerkrade! Vertrek vanaf het EBC, Eurode Park 1, aanmelden via info@eurode.eu.
  • Donderdag 12 september 17.00 uur: Lezing over de roemrijke geschiedenis van de Nieuwstraat door Peter Dinninghoff, in het EBC, aanmelden via info@eurode.eu.
  • Zondag 15 september Open dag monument Baalsbruggermolen van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoek de enige abdijmolen van Nederland en geniet van het Wormdal, muziek en diverse lezingen.
  • Zondag 15 september Open dag monument Schacht Nulland van 12.00 tot 17.00 uur. Bezoek het museum in de voormalige schacht van de Domaniale mijn en luister naar de boeiende verhalen van de koempels die ondergronds gewerkt hebben. Voor de kinderen is er een ministoomtreintje.
  • Dinsdag 17 september 20.00 uur: Lezing Stenen verbindingen. Gebruik en herkomst van bouwstenen in de Euregio door Olaf Op den Kamp. Gratis, Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, Kerkrade.

Excursie Bokrijk over bouwmaterialen

Het IVN organiseert op zondag 22 september een thematische excursie. Er wordt gekeken naar de materialen waarmee monumenten gebouwd worden. Olaf op den Camp is gastheer. Tijdens deze dag is er in Bokrijk het evenement “De Dag van het eetbare landschap”.

Aanmelden kan via ivn.kerkrade@gmail.com. Vertrek 09.00 uur aan achterzijde Station Kerkrade.
Kosten: € 17,00 (€ 13,00 voor 60+).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio