Een zomers zonnetje, een klein briesje: prima weertje voor een beginnend molenaar… Zoiets moet burgemeester Dijksterhuis gedacht hebben toen hij in de wieken van molen De Hoop en Verwachting in Borssele klom om het zeildoek te spannen.
Deze bijzondere werkzaamheden maken deel uit van een serie zomerstages van burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele. Ieder jaar tijdens de zomerperiode lopen zij een aantal dagdelen stage bij diverse bedrijven en organisaties in de gemeente.
Molenaar Pieter Hazelager
Woensdagmiddag werd burgemeester Dijksterhuis ontvangen door molenaar Pieter Hazelager bij molen De Hoop en Verwachting. Deze molen ligt ongeveer 1 km buiten het dorpje Borssele en is een achtkantige bergmolen van het type bovenkruier/grondzeiler en ligt op een 3 meter hoge molenberg. De gemeente Borsele is zelf nog eigenaar van deze molen en dat is in de regio best bijzonder. Vaak zijn molens in handen van stichtingen. Volgens het jaartal op de baard van de molen stamt deze uit 1714. De functie is een korenmolen en hij is maalvaardig. En dat mocht de burgemeester deze middag ondervinden.
In de wieken
Om te beginnen hielp hij om de molen in te spannen. Onder meer door letterlijk in de wieken te klimmen om het zeildoek op het hekwerk van de wiek te leggen en daaraan met touwen vast te maken. “Met hoogtevrees is dit niet de fijnste werkplek, maar voor mij was het te doen. Het is fysiek wel zwaar werk, een beetje eelt op de handen is hierbij eigenlijk wel wenselijk”, aldus burgemeester Dijksterhuis.
Graan malen voor eigen boterham
Vervolgens werd de vang gelicht en de steenspil in het werk gezet, zodat de wieken gingen draaien en het graan gemalen werd. Op de zolder werd de bovenas met varkensreuzel ingesmeerd. “Ik mocht een zakje meel meenemen dat ik zelf heb gemalen. Inclusief het recept van de vrouw van de molenaar om zelf een volkorenbrood te bakken. Ik ben benieuwd hoe het zal smaken!” In totaal is er deze middag 25 kilo meel gemalen.
Op de rem
Na het malen moest de molen ook weer stilgezet worden. Dat betekende dat zo’n beetje alles wat burgemeester Dijksterhuis aan het begin van de middag had gedaan, hij nu weer in omgekeerde volgorde moest doen. “Heel bijzonder dat Pieter Hazelager, toch geen jonge molenaar meer, dit nog allemaal doet en met zoveel enthousiasme!”, zo vertelde burgemeester Dijksterhuis.
Kortom, een leerzame stageplaats voor de burgemeester. Ook benieuwd hoe de molen werkt? Molen De Hoop en Verwachting is op zaterdagmiddagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur, andere dagen op afspraak. Het adres is: Kaaiweg 18 in Borssele.