De gemeente Steenbergen roept inwoners op om de invasieve exoot de Aziatische Hoornaar te melden via waarnemingen.nl. Dit doet zij samen met Bijenlandschap West-Brabant, Imkerijwinkel Landjuweel, Imkers Bij1 en de provincie Noord-Brabant. Ondertussen werken deze partijen samen aan een bestrijdingsaanpak.
Wat is een Aziatische Hoornaar?
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren ook in de gemeente Steenbergen wordt aangetroffen. Invasieve exoten zijn soorten die van nature niet in Nederland voorkomen en vaak schadelijk zijn voor de natuur. De Aziatische Hoornaar eet honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Juist deze soorten staan al onder druk en zijn belangrijk voor de biodiversiteit, imkerij en fruitteelt.
Een Aziatische Hoornaar herkennen
Een Aziatische Hoornaar is als volgt te herkennen:
- tussen 2 en 3 cm lang
- zwart borststuk
- zwarte antennes
- geel uiteinde aan de poten
- achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
- koningin en werkster ongeveer even groot
De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone limonadewesp die we allemaal kennen, maar kleiner dan de Europese hoornaar. Aziatische Hoornaars zijn dus niet de enorme monsterwespen waarvoor ze vaak worden uitgemaakt. De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eentje in het voorjaar en eentje in de zomer. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar.
Een Aziatische Hoornaar gezien? Meld het!
Wanneer iemand een Aziatische hoornaar, embryonest of volwassen nest denkt te hebben gezien is de eerste stap dat hiervan melding wordt gedaan (met foto) op https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/. Met de beeldherkenning op Waarneming.nl of via de app Obsidentify (https://waarneming.nl/apps/obsidentify/) kan de melder al zelf beoordelen of het om een Aziatisch exemplaar gaat of niet. Waarneming.nl beoordeelt de melding daarna.
Wanneer uit de beoordeling blijkt dat het werkelijk om een Aziatische hoornaar of nest gaat, stuurt Waarneming.nl lokale zoekgroepen op pad. Embryonesten mogen de zoekgroepen zelf verwijderen. Bij volwassen nesten wordt de provinciale bestrijder ingeschakeld. De provinciale bestrijder verwijdert de nesten kosteloos en gifvrij. De uitkomsten van de opsporing koppelt de zoekgroep weer terug naar Waarneming.nl. De hoornaar met Aziatische roots is niet gevaarlijk als je hem met rust laat, maar in de buurt van het nest kunnen ze zeer agressief zijn. Bij het maken van een foto is het dus belangrijk niet te dicht in de buurt van het nest te komen.
Invasieve exoot
Wethouder Maurice Remery geeft aan “Met een verspreiding van 199 individuen in 2021 en 127.881 in 2023, zien we deze invasieve exoot in de gemeente Steenbergen als een gevaar voor (onder andere) onze biodiversiteit. Daarom hoop ik dat iedereen een melding doet, vooral als het een nest betreft. Ondertussen zijn wij bezig met een aanpak om nieuwe nesten te voorkomen en doen we daarmee meer dan ons wettelijk is opgedragen om overlast en verlies van biodiversiteit te voorkomen.”
Voorkomen en preventie
Om nieuwe nesten te voorkomen en schade te beperken, werkt de gemeente samen met Imkerijwinkel Landjuweel, Imkers Bij1 en Bijenlandschap West-Brabant. Zo worden er onder andere, samen met Imkerijwinkel Landjuweel en Imkers Bij1 in het najaar vallen geplaatst om koninginnen te vangen, zodat nieuwe nesten zoveel als mogelijk worden voorkomen. Ook worden de medewerkers van de buitendienst en de Boa’s, in samenwerking met Bijenlandschap West-Brabant, getraind om Aziatische Hoornaars en nesten daarvan te herkennen en te melden.
Woensdag 21 augustus bijeenkomst over de Aziatische Hoornaar
Voor meer informatie over deze hoornaar, vragen of inwoners die willen helpen met het plaatsen van vallen, wordt er op woensdag 21 augustus om 19.30 uur een bijeenkomst georganiseerd bij het gemeentehuis de Vaert in Welberg. Aanmelden hiervoor is niet nodig. Meer informatie over deze avond? Neem dan contact op met Imkerij Landjuweel via 06-39 202 545.