22.1 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Gemeente Epe gaat voor flink aantal betaalbare woningen

In juli stelde de gemeenteraad van de gemeente Epe de Woonagenda Goed Wonen vast. Hierin beschrijft de gemeente hoe zij invulling geeft aan haar woningbouwopgave. De nadruk in de Woonagenda ligt op betaalbare woningen. Daar is veel behoefte aan. De gemeente Epe stelt daarom in haar Woonagenda dat bij woningbouwprojecten vanaf 11 woningen minimaal 35% uit sociale huurwoningen moet bestaan, dat minimaal 20% van de koopwoningen onder de € 260.000,- moet worden aangeboden en 20% een categorie duurder. Dat betekent dat maximaal 25% van de woningen duurder mag zijn dan € 350.000-. 

Wethouder Martijn Kerkmans: “Betaalbare woningen, daar draait het om. We merken dat nu veel mensen tussen wal en schip raken. Ze verdienen te veel voor het een en te weinig voor het ander. Door 75% van de woningen onder de € 350.000,- aan te bieden willen we wonen in Epe betaalbaar maken voor iedereen.”  

Bijna 1.800 woningen erbij tot 2030

Er is nog altijd sprake van woningnood. De gemeente Epe bouwt daarom tot 2030 bijna 1800 woningen. Dit is vastgelegd in de Woondeal. Op www.epe.nl/woningbouwprojecten staat een overzicht van alle woningbouwprojecten en de status ervan. Dit geeft een mooi beeld van hoe invulling wordt gegeven aan de Woondeal.  

Woningsplitsing in Epe

De Woonagenda Goed Wonen maakt het ook mogelijk om woningen in het buitengebied te splitsen in maximaal vier grondgebonden woningen. Nieuwe initiatieven voor woningsplitsing worden getoetst aan het afwegingskader ‘woningsplitsing’ die opgenomen is in de Woonagenda. Deze kunt u bekijken op www.epe.nl/woonagenda.  

Variatie

Er wordt ook gekeken naar variatie in woningtype en woonvormen. De gemeente wil daarmee een gevarieerde bevolkingsopbouw op wijk- en buurtniveau creëren, zodat er binnen de buurt ook voldoende draagkracht is om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Een grotere variatie aan woningen betekent ook dat onderzocht wordt of mogelijk ook andere woonvormen kunnen worden toegevoegd waar vraag naar is, zoals tiny houses en rug-aan-rug-woningen en het realiseren van hofjes voor bijvoorbeeld senioren. 

De gemeente blijft naast de grote vraag naar woningen ook oog houden voor natuur, mobiliteit, bedrijvigheid en recreatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio