15.2 C
De Bilt

Heemskerkse handhavers krijgen bodycams vanaf 1 september

Heemskerk – Vanaf 1 september 2024 dragen alle handhavers van de gemeente Heemskerk een bodycam. Dit zijn kleine camera’s die de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aan hun kleding hangen. De camera’s staan standaard uit, maar kunnen worden aangezet bij bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als een situatie onveilig is voor een boa of de omgeving. Opnames kunnen waardevol bewijsmateriaal zijn bij incidenten en klachten.

Bij boa’s (en politie) met een bodycam wordt zichtbaar minder agressie en geweld gebruikt. Hierdoor voelen de boa’s zich veiliger. De kleine camera’s helpen boa’s om situaties beter onder controle te houden. Als een boa aankondigt te gaan filmen, past iemand vaak het gedrag al aan. Mocht een situatie toch uit de hand lopen, dan kunnen de opnames gebruikt worden bij onderzoek naar strafbare feiten. De opnames kunnen helpen om een beter beeld te krijgen van een situatie.

Privacy & bewaartermijn beelden bodycams

De bodycams registreren zowel beeld als geluid. De opnames worden automatisch binnen 28 dagen verwijderd. Behalve als binnen die dagen een verzoek of vordering wordt ingediend. Het Openbaar Ministerie (OM) kan de beelden eisen voor een strafrechtelijk onderzoek. De opnames zijn niet openbaar. Ook de boa’s kunnen de beelden zelf niet terugzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio