Het college van B&W van Enschede heeft besloten om het voorkeursrecht te vestigen op 80 percelen in het gebied Driehoek Noord. Het gaat om het gebied gelegen tussen de Hengelosestraat, Raiffeisenstraat en Deurningerstraat. Met het voorkeursrecht gaat de gemeente speculatie tegen en worden de eigenaren verplicht om hun percelen eerst aan de gemeente aan te bieden als zij deze willen verkopen. Dit is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Centrumkwadraat.
Het doel van het voorkeursrecht is om gronden aan te kopen voor grootschalige nieuwbouw. De strategische ligging van Driehoek Noord, dichtbij het station en gelegen in de Spoorzone Hengelo-Enschede, maakt het een ideale locatie voor nieuwe woningen en werkplekken. Voor het kopen van panden en grond is geld beschikbaar via het zogenaamde strategisch verwervingskrediet.
Gebied met veel potentie
Wethouder Jeroen Diepemaat benadrukt de noodzaak van deze ontwikkeling: “De bouw van nieuwe woningen is belangrijk om woningnood aan te pakken, starters een kans te geven en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Bovendien willen we groeien naar 170.000 inwoners. En zo het voorzieningenniveau te behouden en de leefbaarheid te verbeteren.”
De herontwikkeling van Driehoek Noord draagt bij aan de leefbaarheid van het noordelijke deel van de stationsomgeving en past ook binnen de ambities om een meer stedelijk woon- en werkmilieu in dit deel van de stad te realiseren. De huidige panden in het gebied zijn in veel gevallen van slechte kwaliteit en er ligt een groot parkeerterrein verscholen achter de bestaande bebouwing. Driehoek Noord heeft volop potentie om het centrum uit te breiden en te veranderen in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving.
Grote waarde voor de toekomst van Enschede
Centrumkwadraat is de grootste gebiedsontwikkeling van Enschede en maakt deel uit van de Spoorzone Hengelo-Enschede. Het omvat de bouw van 2.500 woningen, waarvan 1.500 in het betaalbare segment. En ongeveer 30.000 m² aan commerciële ruimte, zoals winkels en kantoren. De focus ligt nu op de omgeving van het centraal station, met diverse projecten in uitvoering en voorbereiding.
“Met de start van de ontwikkeling in Driehoek Noord zetten we een nieuwe stap in onze plannen,” aldus Diepemaat. “Deze locatie biedt een geweldige kans voor woningbouw en om extra maatschappelijke en commerciële voorzieningen te maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit gebied van grote waarde is voor de toekomst van Enschede.”
Het voorkeursrecht gaat per direct in
Aan het vestigen van het voorkeursrecht zijn ook verplichting voor de gemeente verbonden. Het voorkeursrecht moet nog door de gemeenteraad bekrachtigd worden. Daarna is het voorkeursrecht voor drie jaar van kracht. Binnen deze periode moet de gemeente een concreter plan voor het gebied vaststellen. Mocht een eigenaar de komende periode haar pand of perceel willen verkopen, dan moet de gemeente een marktconform aanbod doen.
De gemeente heeft niet op alle panden in het gebied het voorkeursrecht gevestigd. In sommige gevallen past de bestaande bebouwing prima in de toekomstplannen van de gemeente. Alle 61 eigenaren in het gebied zijn inmiddels geïnformeerd.