15.3 C
De Bilt

Spitsknip Griftdijk Noord in Nijmegen wordt 24-uursknip

Om de verkeersdrukte op de Griftdijk en de Griftdijk Noord in Nijmegen te verminderen en het verkeer in wijk de Waalsprong beter te spreiden, wordt de spitsknip op de Griftdijk Noord begin november uitgebreid naar een 24-uursknip. Dit betekent dat het vanaf dat moment verboden is om zonder ontheffing over de knip te rijden. Dit verbod geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week voor alle motorvoertuigen. De alternatieve route is de Margaretha van Mechelenweg en de Keizer Hendrik VI-singel.

De verkeersdrukte op de Griftdijk en de Griftdijk Noord in Nijmegen is de afgelopen jaren erg toegenomen. Deze wegen kunnen de verkeersdrukte niet goed meer aan. Hierdoor is het minder veilig voor verkeer en moeilijk voor mensen om de weg over te steken of op te rijden. Ondanks de spitsknip blijft de verkeersoverlast, zowel doordeweeks als in het weekend.

Bereikbaarheid Griftdijk

Alle adressen aan de Griftdijk (Noord) blijven bereikbaar met de auto. Automobilisten zonder ontheffing kunnen via de Keizer Hendrik VI-singel en de Margaretha van Mechelenweg rijden. De extra reistijd is ongeveer 1 à 2 minuten, afhankelijk van de precieze bestemming.

Locatie spitsknip Griftdijk-Noord
Locatie spitsknip Griftdijk-Noord – Beeld: gemeente Nijmegen

Ontheffingengebied blijft hetzelfde

Het ontheffingsgebied – het gebied waar bewoners een ontheffing krijgen voor de 24-uursknip – blijft hetzelfde. Huidige ontheffingen worden automatisch omgezet. Binnen het gebied heeft een bewoner recht op twee ontheffingen per adres. Het kenteken moet op het adres geregistreerd staan. Ondernemers krijgen geen ontheffing. Mocht de verkeersdrukte niet genoeg afnemen, kan het ontheffingengebied verkleind worden. Ontheffingen kunnen worden aangevraagd via de website van de gemeente.

Ontheffingsgebied
Ontheffingsgebied – Beeld: gemeente Nijmegen

Handhaving en gewenningsperiode

Handhaving gebeurt via camera’s met kentekenregistratie. Zo wordt gecontroleerd of een kenteken een ontheffing heeft. Taxi’s en hulpdiensten kunnen door de knip rijden zonder ontheffing.

Bij de invoering van de 24-uursknip kiest de gemeente voor een gewenningsperiode van twee maanden. Tot 1 januari 2025 wordt alleen gewaarschuwd en vanaf die datum worden boetes uitgedeeld.

Inloopspreekuur

Omwonenden krijgen binnenkort een brief over deze wijziging. De gemeente organiseert twee inloopspreekuren om bewoners en weggebruikers te informeren over de nieuwe regeling. Op 1 en 8 oktober oktober 2024 tussen 17:00 uur en 20:00 uur in het Waalsprong Informatiecentrum (Giorgio Vasarisstraat 51).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio