Ouderkerk aan den IJssel – Op 23 november plaatsten wij het bericht “Groot alarm in Ouderkerk voor pannetje”. Wij baseren onze berichtgeving op de informatie die wij via onze P2000 pagers ontvangen en de situatie ter plekke. Hier blijkt in dit geval door ons een onjuiste weergave van de feiten te zijn gegeven.
Hulpverleners leveren kritiek
Op onze Facebook-pagina werd ons duidelijk te verstaan gegeven dat ons verhaal niet klopte met de feiten en ’te sensationeel’ was gemaakt. Omdat wij hulpverleners juist bewonderen voor hun, vaak vrijwillige, inzet willen wij dat graag rechtzetten. Wij nemen deze kritiek ter harte en zullen hieronder een weergave geven, zoals ons dat door de hulpverleners is aangegeven via o.a. Facebook.
Wat is er wel gebeurt?
De Grip 1 melding ‘met toeters en bellen’, zoals wij omschreven, bleek voor de brandweer een Prio 1 melding te zijn, zo werd ons verteld. De verwarring zit ook in het feit dat er een ontruimingsalarm werd aangegeven. Dat betekent niet dat het gebouw noodzakelijk ontruimd moet worden. In dit geval was hier ook geen sprake van. Er was een braadpan te lang op het vuur blijven staan en die had voor rookontwikkeling gezorgd. Na het luchten van het pand was het probleem snel opgelost.
Laat was toch op tijd
Hoewel de bewoonster die het alarm had geslagen ons vertelde dat ‘een half uur daarvoor’ gedaan te hebben, bleek de melding pas 10 minuten voor arriveren binnengekomen te zijn. De brandweer Ouderkerk aan den IJssel was inderdaad net op dat moment in Capelle aan het einde van een oefening. Johan Maissan, werkzaam bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat ons via Facebook weten: “Krimpen is op voorhand meegealarmeerd i.v.m. de oefening van Ouderkerk. In beginsel is zo’n melding voor 1 TS. Dergelijke panden (Geerestein, red.) hebben vaak geen doormelding (meer) naar de brandweer. Men moet net als u en ik 112 bellen. Dat zou kunnen verklaren waardoor er 20 minuten tijd tussen zit.” De brandweer Ouderkerk arriveerde daarom ook net na die van Krimpen (red.).
Hulpverleners zijn de experts
Media wordt vaker verweten dat zij de zaken ’te smeuïg’ willen maken of een loopje met de feiten nemen, door zich onvoldoende te laten informeren. Regio Online wil zaken graag zo begrijpelijk mogelijk uitleggen, maar vindt ook dat kritiek gegeven mag worden als wij er feitelijk naast zitten. Hulpverleners zijn tenslotte de experts op het gebied van hulpverlening en niet de media. Vandaar dat wij het belangrijk vinden om via deze weg ons eerdere artikel recht te zetten en de hulpverleners de credits te geven die zij verdienen!