9 C
De Bilt

Openstelling Dorpskerk Ouderkerk aan den IJssel op Open Monumentendag

De Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel is op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur open in het kader van Open Monumentendag. Er is dan gelegenheid om de kerk met onder andere het fraaie praalgraf van het geslacht Van Nassau-Lalecq, het 17e-eeuwse meubilair met prachtig koper- en houtsnijwerk en de eeuwenoude grafzerken te bezichtigen. Er zijn mensen aanwezig die tekst en uitleg kunnen geven.

Expositie over Dorpskerk

Er is een uitgebreide expositie over allerlei facetten van de Dorpskerk. Aan de hand van veel foto’s wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als het praalgraf, het orgel, symboliek in de kerk, het busongeluk in 1941 waarbij drie zonen van de toenmalige predikant van de Dorpskerk ds. J.G. Woelderink verdronken. Verder maken de bijzondere video-opnamen die door Nico Holdermans in het praalgraf gemaakt zijn deel uit van de expositie. Daarnaast zijn er prachtige schilderijen te zien van de Ouderkerkse kunstschilder Cor Visser.

Muziek van bijzonder Kam-orgel

Het historische Kam-orgel wordt de hele dag bespeeld door diverse organisten. Er kan kijkje op de orgelgalerij genomen worden, ook tijdens het spelen.

Beklimmen van kerktoren

De toren kan in groepjes onder leiding van gidsen beklommen worden. Er wordt op nummer gewerkt. Uiteraard moet men voor deze activiteit een goede gezondheid hebben.

Oudheidskamer

In de vlakbij de kerk gelegen Oudheidskamer wordt een boeiende expositie gehouden over het thema ‘Foto’s uit de oude doos’, waarbij Ouderkerk centraal staat. In hetzelfde pand heeft ook de Stichting Archeologie Krimpenerwaard haar atelier. Daar wordt uitleg gegeven over de activiteiten van de stichting en zijn er veel interessante bodemvondsten te zien.

Wie van varen houdt, kan een tocht maken met historische schepen over de IJssel. Een flyer met vertrektijden en aanlegplaatsen is in de Oudheidskamer te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio