22.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Water- en Rioleringsprogramma: Voor een toekomstbestendig riool

Eemnes heeft meer dan 90 km aan riolering en bijna 200 gemalen die de gemeente beheert. Het nieuwe Water- en Rioleringsprogramma (WRP) beschrijft hoe we tot 2028 met water en riool omgaan en hoe we inspelen op klimaatverandering. Het WRP is op 27 augustus vastgesteld door het college; op 30 september besluit de gemeenteraad van Eemnes hierover.

De riolen in Eemnes zijn over het algemeen in goede staat. De uitdaging ligt op het behouden van dit functioneren door het systeem tijdig te vervangen en goed te beheren. We combineren onderhoud aan het riool zoveel mogelijk met werkzaamheden aan bijvoorbeeld de weg of groen.

Het klimaat verandert, daardoor krijgen we te maken met veranderende weersomstandigheden. Zo krijgen we te maken met extremer weer. De gemeente wil de openbare ruimte daarom zo klimaatbestendig mogelijk maken. Bij nieuwbouw scheiden we afval- en hemelwater, en bij renovaties wordt gekeken of afkoppelen mogelijk is.

Investeren in rioleringsstelsel

Wethouder René ten Have: “We hebben een rioleringsstelsel van ongeveer 70 jaar oud. Ik ben blij dat de testen en onderzoeken laten zien dat ons rioleringsstelsel nog in goede staat is en functioneert voor 90-95% goed. Wel zijn een paar plekken waar maatregelen noodzakelijk zijn. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken wat we moeten doen om klaar te zijn voor de toekomst.”

Rioolbelasting

Om de kosten voor rioolonderhoud te dekken, heft de gemeente Eemnes jaarlijks rioolheffing. De afgelopen jaren bleef de rioolbelasting vrijwel stabiel, maar in 2025 zal het tarief gaan stijgen is de verwachting. Een verhoging is voorgesteld om de plannen uit het Water- en Rioleringsprogramma uit te kunnen voeren. De definitieve hoogte hiervan en welke doelgroepen dit betreft zullen worden bepaald bij de vaststelling van de begroting 2025.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio