22.1 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Reis bij Baduhenna mee in het spoor van de verborgen schatten tijdens Open Monumenten Dagen

Het thema van de Open Monumenten Dagen past goed bij bij Baduhenna: “Routes, netwerken en verbindingen”. Handelsroutes, verbindingswegen en waterlopen, ze zijn van alle tijden. Op de kaart van Heiloo die Johannes Dou in 1680 tekende herkennen we de wegen waar we nu nog gebruik van maken. Bij archeologische opgravingen komen de sporen tevoorschijn van de mensen die al in de bronstijd naar de strandwal kwamen om er te wonen. Maar hoe kwamen zij hier. En welke voorwerpen brachten zij mee?

Wat van ver komt heeft een verhaal

In de loop van de jaren zijn in Heiloo veel bijzondere archeologische vondsten aangetroffen, die van oorsprong niet hier vandaan kwamen. Er zijn Jacoba-kannetjes gevonden afkomstig uit Duitsland, maar ook een Romeinse munt van keizer Septimius Severus uit Italië en vuurstenen sikkels uit Scandinavië! Voorwerpen waarvan je je afvraagt hoe die hier terecht zijn gekomen. Waren het handelsproducten, geschenken of zijn ze zo maar verloren door een reiziger?

Sporen zoeken in Baduhenna

Bij Baduhenna duiken ze in het verleden en zoeken we de sporen van de oude handelsroutes. We kijken naar de reis die de archeologische voorwerpen hebben afgelegd voordat ze werden gevonden in Heiloo, onder de voeten van huidige passanten!

IJzeren stijgbeugel
IJzeren stijgbeugel – Beeld: Archeologisch Museum Archeologisch Museum Baduhenna in Heiloo Baduhenna

In een speciale tentoonstelling volgen ze het spoor van de voorwerpen en aan de hand van oude kaarten stippelen zij de routes uit. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten en is er een speciale foto speurtocht door het museum om de voorwerpen en hun herkomst te ontdekken.

Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is het Archeologisch museum Baduhenna geopend van 11.00-16.00 uur. Toegang gratis.

Locatie; Museumkwartier Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464 Heiloo.

Kijk voor meer informatie op www.baduhenna.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio