18.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Valrisicotest: gemeente Weststellingwerf zet in op valpreventie

Sinds maandag 9 september kunnen inwoners van de gemeente Weststellingwerf een valrisicotest doen en gebruik maken van de nieuwe gratis beweegprogramma’s in de gemeente.Iedere vier minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de eerste hulp na een val. Dit heeft vaak langdurige lichamelijke gevolgen, waardoor tuinieren, wandelen of spelen met de kleinkinderen veel moeilijker gaat.

Wethouder Hanneke Zonderland: “We hopen dat zoveel mogelijk inwoners ouder dan 65 jaar de valrisicotest gaan doen. Ook zij die denken dat ze niet zo snel vallen. Want je kunt zelf veel doen om zo lang mogelijk fit te blijven en de kans op een val klein te houden. Het is bewezen dat fysiek actieve mensen in staat zijn om 15 jaar langer zelfstandig te leven.

We hopen dat inwoners dan ook actie ondernemen en deelnemen aan de gratis beweegprogramma’s of eens een kijkje nemen in het bestaande beweegaanbod in de gemeente. Niet alleen is het goed voor de gezondheid, het is ook nog eens leuk. Nieuwe sociale contacten opdoen terwijl je lekker aan het bewegen bent, dat gun ik iedereen!”

Gratis beweegprogramma’s

Bij vier fysiotherapeuten in de gemeente kun je een gratis beweegprogramma volgen dat specifiek bedoeld is om de kans op een val zo klein mogelijk te houden. Er zijn drie soorten programma’s: In Balans, Otaga groepsprogramma en Vallen Verleden Tijd.

Een overzicht van de deelnemende fysiotherapeuten vind je op www.weststellingwerf.nl/valpreventie. Neem voor meer informatie over een beweegprogramma of om je aan te melden direct contact op met één van de deelnemende praktijken.

Valrisicotest

De valrisicotest is een korte test, die bestaat uit drie vragen. Na het doen van de test weet je of je wel of niet een verhoogd risico op vallen hebt. Inwoners met een verhoogd valrisico kunnen gebruik maken van de nieuwe beweegprogramma’s. Maar ook als je niet een verhoogd risico op vallen hebt, is het goed om maatregelen te blijven nemen om dat zo te houden.

Blijven bewegen is belangrijk, maar er zijn ook maatregelen in huis die een kans op een val kunnen verkleinen. Zoals het wegwerken van losse kabels of antislip onder vloerkleden doen. Maar ook goede schoenen, gezond eten en het laten controleren van de ogen en medicijnen kan al helpen om sterker te blijven staan.
Kijk voor meer informatie en de valrisicotest op www.weststellingwerf.nl/valpreventie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio