18.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Laren heeft voorstel voor 16 kansrijke woningbouwlocaties in de gemeente

In Laren is een groot tekort aan betaalbare woningen. Om dit aan te pakken is een onderzoek uitgevoerd naar locaties waar mogelijk nog woningen gebouwd kunnen worden. Op 3 september heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal kansrijke locaties geselecteerd. De gemeenteraad besluit in oktober of november over deze locaties.

Locatieonderzoek Laren

Uit de woonvisie blijkt dat Laren onvoldoende betaalbare woningen heeft. Dit belemmert zowel jonge inwoners als ouderen bij het vinden van een passende woning. Naast een paar kleine bouwprojecten zijn er op dit moment weinig mogelijkheden voor woningbouw.

Om het woningtekort met een open blik aan te pakken, heeft de gemeente Laren in april inwoners gevraagd om locaties aan te dragen voor woningbouw. Er kwamen 41 locaties uit, waaronder locaties naast groen, dichtbij sportlocaties en plekken met een bedrijfsbestemming.

Nadelen

Wethouder Niels Rood (Wonen): “Overal waar je woningen wilt bouwen is wel een nadeel te vinden. De vraag is: Welk nadeel is dan het minst erg? Vinden we het heel erg als een woning dicht bij de snelweg staat of vinden we het belangrijker dat er geen groen verdwijnt? Om hier een goede keuze in te maken hebben we aan de inwoners van Laren gevraagd om zeven nadelen te rangschikken via een vragenlijst. Ook zijn we in het Brinkhuis met 150 inwoners in gesprek gegaan.”

Behoud van akkers en natuur

Meer dan 500 inwoners hebben de vragenlijst ingevuld. Veel mensen hadden vooral bezwaar tegen het bouwen op akkers, groen en natuur. Het minste bezwaar was er tegen het bouwen op bedrijventerrein en dicht bij de A1. Ook gaven veel inwoners en stakeholders tijdens gesprekken en bijeenkomsten aan dat ze de akkers willen behouden. Het college wil dan ook goed vastleggen dat we in Laren niet bouwen op akkers in het dorp of in de natuur.

Vervolg

Aan de hand van de resultaten van de vragenlijst en de gesprekken is opnieuw naar de 41 locaties gekeken. Locaties met nadelen die voor inwoners en het college het zwaarst wegen, zijn afgevallen. Zestien locaties bleven over om aan de gemeenteraad voor te leggen. De gemeenteraad besluit in oktober of november over deze lijst. Wanneer de raad hiermee instemt, kan er niet zomaar gebouwd worden. Eerst moet er gesproken worden met de grondeigenaar en daarna moeten alle procedures doorlopen worden, waarbij de omwonenden natuurlijk alle kans hebben om in te spreken.

Twee locaties zijn in eigendom van de gemeente en daar is betaalbare huur goed mogelijk. Op andere locaties is de verhouding: minimaal 1/3 sociale huur, minimaal 1/3 middeldure huur en maximaal 1/3 duurdere woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio