22.1 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Congres Vastelaovendjseizoen in Weert van Närrische Europäische Gemeinschaft

De opmaat naar het aankomende Vastelaovendjseizoen waarbij allerlei evenementen in het teken staan van Weert als ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september is Rogstaekersstad Weert even het carnavalscentrum van Europa. Uit onder andere Duitsland, België, Zwitserland, Hongarije, Slowakije, Italië, Frankrijk en Oostenrijk komen ruim 40 vertegenwoordigers van Carnavalsbonden naar Weert.

Weert Europese cultuur en carnavalsstad 2025

In het carnavalsseizoen 2024-2025 is de gemeente Weert ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’ van de Närrische Europaïsche Gemeinschaft (NEG). De NEG is de koepelorganisatie voor carnavalisten op Europees niveau. Het is een samensmelting van de in Europa gevestigde carnavalsbonden die carnaval als dynamisch immaterieel erfgoed willen behouden en bevorderen. Nederland en in het bijzonder Limburg wordt hier vertegenwoordigd door de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV) en de Bond Carnavalsverenigingen Limburg (BCL).

De NEG zorgt onder andere voor uitwisseling en documentatie van informatie over carnavalsgebruiken en legt grensoverschrijdende contacten tussen carnavalsbonden in Europa. Ieder jaar wordt een stad tot Närrische Kulturstad verkozen. Weert is de eerste ‘Europese cultuur- en carnavalsstad 2025’ in Nederland. De titel wordt later dit jaar overdragen aan de gemeente Weert en aan de jubilerende (9×11) Rogstaekers vereniging.

Georganiseerd door Limburgse Vastelaovendjsbonden

Op uitnodiging van de Limburgse bonden en in samenwerking met de gemeente Weert krijgen NEG-president Petra Müller en de internationale carnavalsbonden een programma aangeboden over Weert. Naast de ontvangst met Weerter vlaai, een stadswandeling en culturele bezoeken aan onder andere de Martinuskerk, Kasteelpark Nijenborgh en MuseumW, wordt in Weert ook de jaarlijkse NEG-jaarvergadering gehouden. Bovendien geeft de Rogstaekersvereniging een inkijkje in de Weerter vastelaovendj. ‘s Avonds is er een informeel programma met delegaties van internationale en lokale vastelaovendjverenigingen. Het is een goed gebruik dat de vertegenwoordigers van de Europese carnavalsbonden tijdens dit NEG-weekend hun eigen programma-, reis-en verblijfskosten betalen.

Weert ten minste 33 x 11 jaar samen vastelaovendj

Tijdens dit NEG-weekend presenteert burgemeester Raymond Vlecken samen met archivaris Jac Lemmen een akte waaruit valt op te maken dat Weert al tenminste 33 x 11 jaar samen vastelaovendj viert.

Vastelaovendj is voor iedereen

De titel Weert ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’ is het vliegwiel tot samenwerking van alle vastelaovendj-verenigingen in Weert. Het is belangrijk dat Vastelaovendj samen gevierd wordt en er activiteiten worden georganiseerd die daar ook bij passen. Binnenkort wordt de subsidieregeling vastgesteld waarna initiatieven ingediend kunnen gaan worden. Deze subsidieregeling biedt kaders op grond waarvan subsidies kunnen worden verleend voor activiteiten die plaatsvinden in het kader van de Närrische Europaïsche Kulturstad Weert 2024-2025, tot behoud en versterking van de lokale carnaval (Vastelaovendj) als dynamisch immaterieel erfgoed in alle kernen van de gemeente Weert. Voor nu, maar ook vooral om dit immaterieel erfgoed te bestendigen voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio