18.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Wageningen wil investeren in sociale, duurzame en groene stad

Het college van B&W van Wageningen heeft de concept-programmabegroting 2025 en raming 2026-2028 vastgesteld met bijbehorende stukken. Hierin staat welke inkomsten en uitgaven worden gedaan om de ambities van het gemeentebestuur te realiseren. De stukken zijn ter vaststelling aan de raad aangeboden.

Het komende jaar is er voldoende geld om de doelen van de gemeenteraad uit te voeren. Voor de jaren daarna is de situatie nu nog onzeker. Het Regeerakkoord van het Rijk geeft daar naar verwachting meer duidelijkheid over.

Wageningen Financieel gezond

Wethouder financiën Guido Van Vulpen:” We staan er op dit moment financieel erg goed voor en hebben daarom nog tijd om mee te bewegen met wat er vanuit het Rijk gaat komen. De rijksbegroting gevolgd door het regeerakkoord geven ons hopelijk meer duidelijkheid. We werken ondertussen gestaag door aan scenario’s om ook vanaf 2026 een sluitende begroting te hebben. Alleen dan hebben we een solide basis voor de uitdagingen van onze samenleving”.

Investeren in sociale, groene en duurzame stad

Het college stelt voor het komende jaar te blijven investeren in de stad; in de kwaliteit van leven en voorzieningen. Of het nu gaat om een schone, veilige en groene leefomgeving, een noodpaspoort, hulp en ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben, de voedsel-en energietransitie of het bouwen van betaalbare woningen. Ook wil het college samen met de stad werken aan een sociaal, duurzaam en inclusief Wageningen. Door het woningbouwprogramma uit te (laten) voeren, wil het college dat zoveel mogelijk mensen, die een band met Wageningen hebben een passende woning kunnen vinden.

Aanpassen aan veranderend klimaat

Het college stelt voor in 2025 te blijven werken aan een klimaatneutrale stad. Nu het elektriciteitsnet vol raakt, is nog meer aandacht voor energiebesparing nodig. Ook wil het college de stad aanpassen aan een veranderend klimaat door verder te werken aan vergroening van de stad.  Bijvoorbeeld door bomen te planten in versteende straten die in de zomer erg heet zijn.

Goede plek voor iedereen

Ander speerpunt voor komend jaar is het werken aan een Wageningse samenleving waarin iedereen -nu en in de toekomst- prettig kan leven. Een sociale stad, die weliswaar groeit, maar een goede plek moet zijn – en blijven-  om te wonen en contact te hebben met elkaar. Een plek waar mensen omzien naar diegenen die dat nodig hebben. De diverse beleidsvisies, bijvoorbeeld de omgevingsvisie, helpen om de stad het komende jaar verder vorm te geven voor de toekomst. Tot slot bereidt het de gemeente een voorstel voor om in 2025 een ‘Inwonerberaad’ te organiseren. Daarin wordt de inwoners gevraagd hoe ze zich in de toekomst in onze stad willen verplaatsen.  

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Wageningen behandelt de programmabegroting op dinsdag 8 oktober (rondetafelgesprek), dinsdag 22 oktober (opiniegesprek) en dinsdag maandag 12 november (vaststelling).

Informatie

De concept- programmabegroting 2025- 2028, en de bijbehorende stukken zijn te raadplegen op de website van de gemeente:  https://wageningen.begrotingsapp.nl/programmabegroting-2025

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio