6.2 C
De Bilt

Urker taal opgenomen in het Convenant Nedersaksisch

Wij zijn groos dat de Urker taal opgenomen is in het Convenant Nedersaksisch. Waarom? 95% van de informele gesprekken tussen inwoners van Urk gaan in de Urker taal. De Urker taal is hierdoor bijzonder en daar past de juiste officiële waardering bij.  

Wethouder Freek Brouwer: ‘’Door de officiële erkenning binnen het convenant spreken we deze waardering uit. Vaak starten we iets om te beschermen als het al bijna te laat is. Dat willen we voorkomen door van andere partijen te leren. Hoe borg je de taal in onderwijs? Wat zijn kansen? Daar willen we graag meer over weten.

Urkers

Tweetalig opgroeien heeft veel voordelen. Zo heeft het positieve invloed op je brein, in de zorg helpt dit in contact tussen zorgverleners en zorgvragers, complexe onderwerpen kunnen in streektaal opeens veel begrijpelijker overkomen en de kunst- en cultuursector maakt graag gebruik van streektaal. Denk hierbij aan de dorpsdichters, bandjes, schrijvers, musicalschool en exposities.,,

We spreken de Urker taal nu nog veel, maar de taal wordt ook beïnvloed door buitenaf. Dat is niet erg; een taal is levend en daarmee veranderlijk. Maar we vinden het belangrijk dat de immateriële erfgoedwaarde behouden blijft. Naast het tekenen van het convenant kunnen we ook in contact komen met andere gemeenten die voor dezelfde uitdagingen staan of gestaan hebben. Wij willen hier graag van elkaar leren.  

Het Nedersaksisch wordt binnen de provincie Flevoland alleen op Urk gesproken en heeft daarmee een zeer lokale betekenis.

Wat is het Nedersaksisch convenant?

In deze overeenkomst wordt bevestigd wat de waarde en de positie van de Nedersaksische taal in Nederland is. Daarnaast staan de afspraken over de samenwerking voor het bewaren van de Nedersaksische taal in dit convenant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio