18.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Herfst op het Aekingerzand

Op zondagmiddag 29 september organiseert Staatsbosbeheer een herfstwandeling op het Aekingerzand. De wandeling, die start bij de parkeerplaats aan de Canadaweg in Elsloo is ongeveer 5-6 km lang en wordt in een ontspannen tempo afgelegd in ongeveer 2 uur.

De natuurgids die de excursie begeleidt, zal de deelnemers verrassen met verhalen over ondergestoven dorpen en supersterke pioniers.

Noordelijke woestijn

Deze uitgestrekte zandvlakte, de grootste van Noord-Nederland, wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de Kale Duinen en is een favoriete pleisterplaats voor zowel mens als dier. Doordat de wind op sommige plekken vrij spel heeft, blijft het zand in beweging waardoor het landschap dynamisch is. De omstandigheden zijn heel speciaal, wat veel aanpassingsvermogen van de flora en fauna vraag. Wist je dat de temperatuurverschillen wel kunnen oplopen tot 60 graden Celsius?

Vliegden op Aekingerzand

Her en der zie je in het landschap grillige dennenbomen staan. Deze worden ook wel vliegdennen genoemd. De zaadjes zijn door de wind verspreid en zijn uitgegroeid tot mooie bomen met prachtige silhouetten. Hun wortels zitten meters diep in de grond, waar ze voedsel en water kunnen opzuigen.
De bomen bieden welkome schaduw, als de temperaturen op het zand in de zomer kunnen oplopen tot boven de 40 graden. Ook worden ze gebruikt als uitkijkpost door vogels en worden de zaadjes ‘s winters gegeten door bijvoorbeeld kruisbekken.

Wil je dit prachtige gebied ontdekken onder leiding van de gids van Staatsbosbeheer? Meld je dan aan voor deze herfstwandeling op 29 september via de website.


Informatie in het kort:

Datum: zondag 29 september 2024

Tijd: 13.30-15.30 uur

Start: Parkeerplaats Aekingerzand, t.h.v. Canada 1 Elsloo(De weg Appelscha-Wateren)

Kosten: €7,70, <12 jaar €5,00

Aanmelden noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/seizoenswandelingAekingerzand 

Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold  of www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio