14.5 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Stichting Stoomsleepboot Dockyard III wint Erfgoedprijs 2024

Wethouder Jacqueline van Burg heeft vrijdag 13 september de Erfgoedprijs 2024 uitgereikt aan de Stichting Stoomsleepboot Dockyard III. Dit deed zij tijdens de openingsavond van Open Monumentendag in de Jodocuskerk in Oosterland.

De voordrachtcommissie van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland heeft een voordracht voor deze prijs gemaakt en aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland. Het college heeft met de voordracht van Stichting Stoomsleepboot Dockyard III als winnaar van de Erfgoedprijs 2024 ingestemd.

De Stichting Stoomsleepboot Dockyard III

De Stichting Stoomsleepboot Dockyard III ontving de Erfgoedprijs voor de restauratie en het in stand houden van de laatste in dienst geweest zijnde varende stoomsleepboot van Nederland. Het is en kleinschalige stichting met enthousiaste initiatiefnemers en vrijwilligers die een uniek schip in de vaart houden. Veel stoomsleepboten zijn gesloopt maar de Dockyard III is dankzij deze stichting behouden gebleven.

Wethouder Jacqueline van Burg: “Ik feliciteer de stichting en alle betrokken vrijwilligers met het winnen van de Erfgoedprijs 2024. Het is een mooie waardering en erkenning voor alles wat zij doen om deze bijzondere stoomsleepboot te behouden. Ik nodig iedereen van harte uit om de sleepboot morgen, tijdens Open Monumentendag te bewonderen.”

Erfgoedprijs

De gemeente Schouwen-Duiveland reikt om de twee jaar de Erfgoedprijs uit aan personen, organisaties of instellingen die zich inspannen voor:

·        De restauratie van een monument of een erfgoedproject.

·        Het behoud of herbestemmen van een monument of erfgoed.

·        Het door middel van promotie en voorlichting bevorderen van de belangstelling voor erfgoed.

·        Inzet voor het behoud van materieel en immaterieel erfgoed.

De prijs is een bedrag van € 2500,- en moet besteed worden ten behoeve van het erfgoed en/of de promotie daarvan.

In 2022 won de heer Piet Jan Landegent met molen De Graanhalm de Erfgoedprijs.

Andere aanmeldingen

In totaal zijn er 3 aanmeldingen voor de Erfgoedprijs binnengekomen. De andere aanmeldingen waren:

Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee

De stichting is in 2020 opgericht om het erfgoed in Zierikzee te behouden, te benutten en te beleven, in verbinding met het eiland Schouwen-Duiveland. Daartoe organiseert de Stichting activiteiten en evenementen ( Slag op de Gouwe 1304), publiceert artikelen en boeken en levert daarmee een bijdrage aan de geschiedenis van stad en eiland.

Stichting Zeeuwland

Voor het verduurzamen en onderhouden van oude en monumentale woningen. Het terugplaatsen van oude gevelstenen in het plan Buzee is hier een voorbeeld van. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio