18.6 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Dansen op recept voor mensen met dementie

Samen dansen geeft plezier, ontspanning en is gezond. Vanaf 27 september start Dans op Recept in samenwerking met de gemeente Midden-Groningen een Danslab voor mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers. Het Danslab bestaat uit een reeks van 10 danslessen. Het vindt plaats op vrijdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in het Woldwijckcentrum in Hoogezand. Danservaring is niet nodig.

Deelname aan Dans op Recept in Midden-Groningen is gratis. Iedere les eindigt met een koffiemoment met de groep. Wie interesse heeft om mee te doen aan het Danslab kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar administratie@dansoprecept.nl of telefonisch via 06251 900 35. Op zaterdag 21 september, op Wereld Alzheimerdag, geeft een gespecialiseerd dansdocent van Dans op Recept op twee locaties een workshop als voorproefje op het Danslab.

Wethouder Evert Offereins steunt de activiteit Dans op Recept in de gemeente: “Dansen brengt niet alleen beweging, maar ook plezier en verbinding, en dat is essentieel voor de kwaliteit van leven. Met dit initiatief, als onderdeel van het bredere project Meedoen met dementie in Midden-Groningen, kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen kan blijven deelnemen aan onze samenleving. Zo maken we Midden-Groningen dementievriendelijker.”

Stichting Dans op Recept

Dans op Recept (winnaar &AWARD2020) is een baanbrekende stichting die dans inzet om het fysieke én mentale welbevinden van mensen met een chronische aandoening te verbeteren. De stichting richt zich op cultuurparticipatie en positieve gezondheid, waarbij de lessen de nadruk leggen op veerkracht, eigen regie, zingeving en het aanpassingsvermogen van mensen, in plaats van op hun beperkingen of ziekte. Speciaal opgeleide docenten geven dansles aan mensen met o.a. de ziekte van Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel, chronische pijn en dementie.

Meedoen met dementie in Midden-Groningen

De gemeente Midden-Groningen deed in 2022 mee met een onderzoek van ZonMW naar het aanbod van dagactiviteiten voor mensen met dementie in de gemeente. Daaruit bleek dat er in Midden-Groningen onvoldoende aanbod is van dagactiviteiten voor mensen met dementie en het bestaande aanbod bleek onvoldoende bekend bij mensen met dementie. Met het project Meedoen met dementie in Midden-Groningen ontwikkelt, stimuleert en faciliteert de gemeente een groter aanbod van dagactiviteiten voor mensen met dementie, hun eventuele mantelzorgers en professionals/ketenpartners. Dans op Recept is de eerste activiteit van het project. De komende maanden worden (sport)verenigingen voorgelicht en bijgestaan zodat zij ook activiteiten kunnen organiseren voor mensen met dementie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio