22.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Gemeente Urk enthousiast over natuuronderwijs op basisscholen

Lessen over natuur, voedsel en klimaat op de basisschool. Belangrijke thema’s volgens gemeente Urk, die daarom enthousiast is over de natuur- en duurzaamheidseducatie die IVN Flevoland sinds twee jaar aanbiedt op Urk. Het aandeel scholen dat een lesprogramma boekte groeit gestaag: ruim 60% van de basisscholen op Urk boekte afgelopen schooljaar een les, excursie of kist met lesmateriaal.

IVN Flevoland bood het in andere gemeenten van Flevoland al een aantal jaren aan: natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE). Sinds schooljaar 2022/2023 kunnen ook basisscholen op Urk NDE-lessen boeken. En dat doen ze vol enthousiasme. In het eerste jaar boekte 46% van de scholen een les, excursie of kist met lesmateriaal via de NDE-gids. Afgelopen schooljaar is dit aandeel verder gestegen naar 61%. Inge Beukema, projectleider bij IVN is er blij mee. “We willen dit percentage het liefst nog verder omhoog krikken, zodat zo veel mogelijk kinderen in aanraking komen met NDE.”

Duurzame en gezonde keuzes leren maken

De NDE-gids van IVN Flevoland biedt een groot scala aan actieve lessen, leskisten en excursies met thema’s als biodiversiteit, boerderijeducatie, duurzaamheid, natuur en voedsel. Leerkrachten kunnen deze inzetten om hun lessen te verdiepen én leuker te maken voor hun leerlingen. “Buiten zijn en leren in een natuurlijke omgeving bevordert de ontwikkeling van kinderen,” legt Beukema uit. “Zintuigen, creativiteit en lichamelijke, denk- en sociale vaardigheden hebben er baat bij. De actieve lessen en programma’s in de NDE-gids dragen daaraan bij en stimuleren kinderen om duurzame en gezonde keuzes te maken.”

Gemeente Urk enthousiast

Willem Foppen, wethouder van de gemeente Urk is enthousiast over deze ontwikkeling. “We vinden het belangrijk dat kinderen goed onderwezen worden op het gebied van natuur en voedsel,” vertelt Foppen. “Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe gaan wij goed om met de schepping? En hoe werkt de natuur? We vinden het belangrijk dat kinderen leren over deze actuele thema’s.”

Budget voor voedseleducatie

Voor het onderdeel Voedseleducatie had de gemeente extra budget vrijgemaakt voor het afgelopen schooljaar. Een goede onderwijzing op het gebied van gezond eten, helpt kinderen namelijk gezonde keuzes te maken in de toekomst. Dat helpt bij het voorkomen van overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Scholen die hun budget nog niet hebben gebruikt, kunnen dit komend schooljaar alsnog doen. Bijvoorbeeld voor het bezoeken van een boerderij of een leskist over gezonde voeding. Dit kan via de online gids: www.ivn.nl/nde-flevoland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio