22.1 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Brummen kiest voor boomvrij papier en waterloos drukwerk

Gemeente Brummen heeft vandaag een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst. Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met PaperWise en Drukkerij Kempers kiest de gemeente voor milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord papier en drukwerk. De overeenkomst werd ondertekend door Pouwel Inberg, wethouder Klimaat & Duurzaamheid, Peter van Rosmalen, Managing Director van PaperWise, en Bas Kempers van Drukkerij Kempers.

Een primeur voor Nederland

Gemeente Brummen is de eerste gemeente in Nederland die een officiële samenwerking aangaat met PaperWise, een bedrijf dat landbouwafval – zoals bladeren en stengels – een tweede leven geeft door het om te zetten in hoogwaardig, duurzaam papier. “De natuur kent geen afval,” zegt Peter van Rosmalen, Managing Director van PaperWise. “Bij PaperWise laten we ons inspireren door de natuur. Afval kan altijd een nieuwe toepassing krijgen, en in dit geval wordt het landbouwafval grondstof voor kwalitatief hoogwaardig papier en karton. We zijn er trots op dat gemeente Brummen als eerste gemeente deze duurzame keuze maakt. Het papier is boomvrij en minimaal 25 keer te recyclen.”

Brummen als voorbeeldgemeente in duurzaamheid

Gemeente Brummen neemt met deze samenwerking een duidelijke positie in op het gebied van duurzaamheid. Wethouder Pouwel Inberg: “We willen als gemeente het goede voorbeeld geven. Door samen te werken met PaperWise en Drukkerij Kempers kiezen we voor duurzame oplossingen, zowel in papier als in drukwerk. Dit draagt bij aan een circulaire economie en vermindert onze ecologische voetafdruk. Het is een belangrijke stap in ons streven naar een duurzamere toekomst.”

Waterloos drukken voor een groenere toekomst

Naast PaperWise werkt gemeente Brummen voortaan ook samen met Drukkerij Kempers, die met hun unieke waterloze offsetdruk bijdragen aan een aanzienlijke waterbesparing. “Wij besparen per jaar 10.000 tot 25.000 liter water per machine,” zegt Bas Kempers van Drukkerij Kempers. “Daarnaast werken we met volledig gifvrije, Cradle to Cradle gecertificeerde bio-inkten. Samen met gemeente Brummen willen we laten zien dat duurzaam drukken niet alleen mogelijk, maar ook betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig is.”

Toepasselijke locatie

De ondertekening vond plaats bij melkveebedrijf De Groote Boele, waar Gert-Jan van der Velde en Lianne Heisterkamp in 2019 een natuurinclusieve werkwijze omarmden. Het bedrijf zet zich in voor biodiversiteit met onder andere een wintervoedselakker, hakhoutbosjes en een bemestingsvrije zone naast waterwegen. Hoe toepasselijk dat de foto werd genomen tussen de strobalen van De Groote Boele, terwijl de gemeente Brummen kiest voor papier gemaakt van onder andere stro – een mooie cirkel van duurzaamheid! Met deze samenwerking zet gemeente Brummen een nieuwe standaard in duurzaam inkopen, waarbij zowel het milieu als de kwaliteit voorop staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio