22.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Vaccinatiegraad in Haagse wijken keldert verder, gemeente gaat prikken bij verloskundigen en op school

De vaccinatiegraad in de Haagse wijken is nog verder gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe wijkcijfers van de GGD Haaglanden. Voornamelijk in de stadsdeel Centrum, Escamp en Laak zet de dalende vaccinatiegraad door. In een wijk is de vaccinatiegraad zelfs onder de 50% gedoken. De benodigde vaccinatiegraad van 90% om kinderen goed te beschermen tegen infectieziekten wordt in geen enkele wijk gehaald. De gemeente Den Haag rolt daarom een stadsbrede campagne uit, neemt unieke maatregelen zoals het vaccineren op verloskundigenpraktijken en op school, en roept het kabinet op om in actie te komen.

Vaccinatiegraad zorgwekkend laag: gevaar voor kinderen steeds groter

Hoewel de vaccinatiegraad over de hele stad zorgwekkend laag is, lijkt een kloof te ontstaan tussen de stadsdelen Centrum, Escamp en Laak en de andere stadsdelen. In de Schilderswijk is de vaccinatiegraad voor BMR (bof, mazelen, rodehond) voor schoolgaande kinderen gezakt naar 50%.

In de wijk Groente- en fruitmarkt zelfs 45%. Dit is extra zorgwekkend omdat dit stadsdelen zijn waar veel kinderen opgroeien. Afgelopen zomer was er zelfs sprake van een uitbraak van de mazelen in stadsdeel Centrum. De vaccinatiegraad in Den Haag en de andere grote steden daalt voor het vierde jaar op rij.

Wethouder Hilbert Bredemeijer: “Deze nieuwe cijfers laten weer zien hoe zorgwekkend de situatie is. Met zo’n lage vaccinatiegraad zijn Den Haag en de andere grote steden ver door het ijs gezakt, en lopen kinderen een groot gevaar op vreselijke infectieziektes. De gemeente neemt scherpe maatregelen en gaat zelfs vaccineren bij verloskundigenpraktijken en op school. We moeten simpelweg meer gaan prikken om kinderen te beschermen.”

Gemeente gaat vaccineren bij verloskundige praktijken en op school

Om de gezondheid van kinderen te beschermen, worden er unieke maatregelen genomen. De gemeente gaat in samenwerking met verloskundigen zwangere vrouwen bij de verloskundigenpraktijk voorlichten en indien gewenst ter plekke vaccineren. Ook zal er binnenkort op een middelbare school leerlingen de kans worden geboden om vaccinaties te laten zetten. Beide maatregelen worden uitgevoerd en ondersteund door JGZ jeugdartsen.

Vanaf deze maand start ook de Haagse Vaccinatiecampagne, een stadsbrede campagne om inwoners te informeren over het belang van vaccineren. Abri’s en digitale mupi’s worden volgehangen, er worden posters en informatie verspreid op belangrijke plekken in de wijken en er wordt een social media campagne gestart voor jongeren, #whatthevacc.

Volgens wethouder Bredemeijer is de urgentie bij het kabinet ver te zoeken: “Het kabinet kan niet anders dan erkennen dat de situatie totaal uit de hand is gelopen. Deze cijfers zijn onacceptabel, kinderen lopen gigantische risico’s. Grote steden moeten echt meer ondersteuning krijgen en ik doe een klemmend beroep op het kabinet: kom alsjeblieft in actie en help gemeentes om kinderen te beschermen tegen infectieziektes.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio