18.6 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Duurzaamheidsdag in Dinxperlo: dag vol duurzame inspiratie en activiteiten

Op zaterdag 28 september organiseert de gemeente Aalten voor de tweede keer een DuurzaamheidsdagDit keer in het centrum van Dinxperlo. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom in de Kerkstraat en in en rondom de Dorpskerk om kennis te maken met uiteenlopende duurzaamheidsthema’s en initiatieven die bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Duurzaamheidsdag

De Duurzaamheidsdag biedt een divers programma met activiteiten voor jong en oud. Centraal staat de duurzaamheidsmarkt, waarbij lokale ondernemers hun duurzame producten en diensten presenteren. In de Dorpskerk worden lezingen gegeven en daarnaast zijn er andere leuke activiteiten en acties. Denk aan je eigen smoothie fietsen op de shakefiets, compost bekijken onder een microscoop en een kijkje nemen in een photobooth om te zien hoe duurzaam je eruit ziet in 2040! Daarnaast is er de vergroenings-actie ‘Tegel eruit, plantje erin!’. Hierbij krijgen inwoners tegen inlevering van een tegel uit hun tuin, een gratis biologisch plantje.

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Ze kunnen bijvoorbeeld uilenballen uitpluizen of een kijkje nemen in een coole waterstofauto. Bovendien kunnen ze hun favoriete knuffel laten maken, zodat die weer helemaal als nieuw is!

Reparaties en recyclen

Het Repair Café Dinxperlo is aanwezig voor reparaties van kleine apparaten of voorwerpen. Ook kleding die kapot is, maar verder in goede staat verkeert, kan ter plekke worden gerepareerd. Zo helpen we verspilling tegen te gaan en waardevolle spullen een tweede leven te geven. Daarnaast kunnen inwoners bij de stand van Complexie gratis hun kapotte elektronische apparaten inleveren, zoals stofzuigers, telefoons en kabels. Deze apparaten worden vervolgens verantwoord gerecycled om elektronisch afval te verminderen.

Programma Duurzaamheidsdag

De duurzaamheidsmarkt is van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Spreker Maurice Beijkbekend als ambassadeur van duurzaamheid in de bouw- en infrasector en betrokken bij de herinrichting van het centrum van Dinxperlo, geeft om 11.15 en 15.00 uur een lezing in de Dorpskerk. Om 13.00 uur gaan wethouder Duurzaamheid Erik Groters en kinderburgemeester Karlijn Roelofsen met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal stellingen. Aansluitend nemen zij het tegen elkaar op de shakefiets. En om 14.00 uur presenteren Benthe van Wallenburg en Jonathan Loogman van Stichting In Goede Aarde hun kennis over het belang van een gezond en rijk bodemleven in de Dorpskerk.

Van harte welkom

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Beleef een dag vol plezier, kennis en groene initiatieven! In verband met beperkte parkeergelegenheid vraagt de gemeente om zoveel mogelijk op de fiets te komen.

SDG-week

De Duurzaamheidsdag wordt georganiseerd tijdens de landelijke SDG-week. De Sustainable Development Goals staan voor 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die wereldwijd een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Een week lang vinden er in het hele land diverse activiteiten rondom de SDG’s plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio