22.1 C
De Bilt
vrijdag, 20 september 2024

Groene daken sieren straks vernieuwde Gorcumse bushokjes

In oktober worden 24 bushokjes in de gemeente Gorinchem opgeknapt, voorzien van LED-verlichting én een groen dak. Wethouders Marjo Molengraaf en Mark de Boer gaven het startsein voor de renovatie en plaatsten een stuk van het eerste groene dak op het bushokje aan de Driemanschapslaan.

Fijne voorziening voor reizigers

Gemeente Gorinchem wil als duurzame gemeente het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Wethouder Molengraaf van mobiliteit: “Een bushokje is een fijne voorziening voor reizigers om droog en beschut te wachten op de bus. Door het groene dak op de abri’s is het bushokje op warme dagen koeler en in de winter kan het wat kou tegengaan. De vernieuwde en duurzame bushokjes zijn straks niet alleen functioneel en aantrekkelijk, maar dragen ook bij aan een schoner, groener en toekomstbestendiger Gorinchem.”

Dirk Rijckborst, concessiemanager bij Clear Channel vult aan: “We zijn ontzettend blij dat we de bushaltes in Gorinchem een volledige opknapbeurt kunnen geven. Dankzij deze upgrade gaan de bushokjes weer 10 jaar mee.”

Verkoeling en energiebesparing

Clear Channel gaat de 24 bushokjes in Gorinchem vernieuwen, verduurzamen en onderhouden. De bushokjes worden voorzien van een sedum ofwel groen dak. Deze vetplanten zorgen voor verkoeling, houden water vast en nemen fijnstofdeeltjes op uit de lucht. Mooi meegenomen is dat het de levensduur van de daken verlengd. En het onderhoud van de daken is minimaal. De LED-verlichting die nu wordt aangebracht zorgt bovendien voor een energiebesparing van 85%. En door de abri’s een opknapbeurt te geven in plaats van helemaal te vernieuwen, worden veel grondstoffen bespaard.

thumbnail?sz=w1920&id=1H8RQfceE1D8jVXsocPgEjNz1oCv8aXLf
Wethouder Marjo Molengraaf en wethouder de Boer in actie bij het sedum op het bushokje aan de Driemanschapslaan

Grondstoffen worden ook bespaard door bushokjes die niet meer nodig zijn elders in Nederland in te zetten. Gebleken is dat 9 bushokjes in Gorinchem niet meer nodig zijn. Bij vier locaties omdat de bushalte is vervallen. Bij vijf locaties wordt er weinig gebruik gemaakt van de halte. Hier blijft de bus wel gewoon stoppen.

Bijdrage aan de biodiversiteit

Wethouder de Boer: “Ook al zijn de groene daken op de bushokjes niet zo groot qua oppervlakte, ze hebben een positief effect op het klimaat en dragen bij aan de biodiversiteit. Daarnaast draagt de LED-verlichting die nu wordt aangebracht bij aan energiereductie. We hopen dat de groene daken op de abri’s inwoners inspireert om ook aan de slag te gaan om hun tuin, balkon of buurt groener te maken. Ieder beetje groen helpt bijen en andere insecten. Het zorgt voor verkoeling en het neemt regenwater op. En dat is belangrijk in een stad als Gorinchem waar hittestress en wateroverlast uitdagingen zijn met het veranderende klimaat. Met elkaar maken we Gorinchem duurzamer en versterken we de biodiversiteit.”

Subsidie Bliek in Actie

Inwoners die een goed idee hebben om hun straat of wijk gezelliger, veiliger of groener te maken, kunnen mogelijk gebruik maken van de gemeentelijke subsidie Bliek in Actie. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van de gemeente: www.gorinchem.nl/bliekinactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio