24 C
De Bilt
zaterdag, 21 september 2024

Monument bij Schijnvliegveld de Kiek onthult door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Professor mr. Pieter van Vollenhoven onthult op zaterdagmorgen 26 oktober een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen crew van een gecrashte Wellington bommenwerper bij Schijnvliegveld de Kiek in Riel. De militair attachées van Duitsland en Nieuw-Zeeland zijn bij de onthulling aanwezig.

Monument voor omgekomen bemanning

Het schijnvliegveld diende vanaf de bezetting in 1940 tot eind 1944 als bliksemafleider voor het door de Duitsers ingenomen vliegveld Gilze-Rijen. Op 7 september 1942 stortte een Wellington III bommenwerper van het 75 Squadron van de Nieuw-Zeelandse Luchtmacht neer op de hoek van Schijnvliegveld de Kiek en de toenmalige spoorlijn het Bels Lijntje. De vijfkoppige bemanning kwam daarbij om. Hun lichamen zijn begraven op de Algemene begraafplaats in Tilburg. Stichting de Vrienden van de Kiek heeft een monument gemaakt ter nagedachtenis aan de bemanning.

De stichting zet zich in voor het behoud van het verhaal van dit schijnvliegveld. De onthulling van het monument is het begin van een tweedaags bevrijdingsfeest. Op het terrein zijn verschillende activiteiten zoals een tentoonstelling, een informatiemarkt en demonstraties. Ook staat er een chinook en oude legervoertuigen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio