13.5 C
De Bilt
zondag, 22 september 2024

Energiecoöperaties ontvangen 1 miljoen euro van provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland trekt 1 miljoen euro subsidie uit voor energiecoöperaties. Dit zijn groepen mensen die samen een energieprojecten organiseren en/of financieren. Zij gebruiken dit budget onder andere voor zaalhuur bij informatiebijeenkomsten, de aanschaf van materialen of voor de inhuur van deskundigen. Energie coöperaties maken aanspraak op een financiering tot € 20.000. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar.  

Wegens succes verlengd en verhoogd

In Noord-Holland zijn meer dan 100 burgercollectieven die duurzaamheidsinitiatieven ontwikkelen. Omdat deze organisaties gerund worden door vrijwilligers is voldoende menskracht en expertise vaak een knelpunt. Het komende jaar is een bedrag van €_1.000.000,- beschikbaar. Er kan tot maximaal €20.000,- per burgercollectief worden aangevraagd. Vorig jaar bedroeg de subsidie nog een totaal van € 315.522 en 10.000 euro per project. Deze regeling bestaat sinds 2018. 

Energiecoöperaties

Een energiecoöperatie is een groep mensen die zich verenigd heeft om zelf aan de slag te gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Energiecoöperaties zijn van cruciaal belang voor de energietransitie omdat ze inwoners stimuleren om energie te besparen en te investeren in installaties voor duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen op daken. De provincie Noord-Holland erkent het belang van energiecoöperaties bij het verkrijgen van draagvlak voor de energietransitie en het bevorderen van lokaal eigendom van duurzame energie-installaties.  

Daarom streeft de provincie ernaar om 50% lokaal eigendom van projecten binnen de energietransitie te realiseren. Dit betekent dat de gemeenschappen die direct worden beïnvloed door duurzaamheidsprojecten ook de mogelijkheid krijgen om mede-eigenaar te zijn en te profiteren van de opbrengsten van deze projecten. 

Naast dat deze burgercollectieven de drempels voor inwoners verlagen voor deelname aan duurzaamheidsprojecten, zijn ze ook belangrijk voor het creëren van draagvlak binnen de gemeente voor de energietransitie. Een afvaardiging van de coöperaties neemt ook actief deel aan de Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Zuid en Noord-Holland Noord. 

De campagne Van Hoe Naar Zo, die mede door de provincie Noord-Holland vanuit de Regionale Energie strategie Noord-Holland (RES) is georganiseerd, brengt een aantal voorbeelden van energie cooperaties in beeld: 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio