17.3 C
De Bilt

Echt of nep Inloopmiddag en Viking Crime Scene: Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober in Zutphen

Laat je vondsten onderzoeken tijdens de Echt of Nep Inloopmiddag op 5 oktober en ga zelf op onderzoek uit tijdens de Viking Crime Scene op 6 oktober. Met deze activiteiten doet Zutphen dit jaar mee aan het landelijke Weekend van de Wetenschap. Als thema is gekozen voor ‘Echt Nep’, van de Maand van de Geschiedenis die óók in oktober wordt gevierd.

De Echt of Nep Inloopmiddag is op zaterdagmiddag 5 oktober in de Burgerzaal. Wie een mooie of bijzondere vondst heeft gedaan in de grond in Oost-Nederland, is van harte welkom om mét de vondst langs te komen. Tussen 13.00 en 17.00 uur houden PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) en het Erfgoedcentrum Zutphen de inloopmiddag. PAN wil oudheidkundige vondsten in privébezit documenteren en online publiceren. Daardoor komt informatie over de vondsten beschikbaar voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.

Laat je eigen vondst registreren

Tijdens de inloopmiddag kan iedereen zijn eigen archeologische vondst laten registreren in de PAN-database. Archeologen van PAN en het Erfgoedcentrum Zutphen beschrijven, wegen, meten en fotograferen de vondst. Met deze registratie dragen de vinders bij aan de verzameling van waardevolle archeologische informatie voor onderzoek. Er wordt gekeken naar de ouderdom van de vondst, maar ook naar het type object en het gebruik ervan. Soms kunnen de archeologen ontdekken wie het object heeft gemaakt of zelfs wie het heeft gebruikt. Sommige onooglijke objecten verbergen kennis van onschatbare waarde!

Belangrijk om te weten: de vindplaats van de vondst wordt niet zichtbaar gemaakt voor derden en na registratie neem je je eigen vondst gewoon weer mee naar huis. De informatie over de vondst blijft vindbaar via de website van PAN en is zo beschikbaar voor onderzoek.

Gratis toegang inloopmiddag

Aanmelden voor de inloopmiddag is niet nodig. De Burgerzaal is open van 13.00 tot 17.00 uur. De monumentengidsen van ’t Gilde kunnen je ook nog alles vertellen over de bijzondere, middeleeuwse Burgerzaal. De toegang is gratis.

Skelet Viking
Skelet Viking – Foto: Musea Zutphen

Onderzoek de Viking Crime Scene

Een dag later, op zondagmiddag 6 oktober, kunnen jonge speurneuzen een Vikingaanval onderzoeken in de kelder van het Stedelijk Museum Zutphen. Heeft die aanval echt plaatsgevonden of is het nepnieuws? Speel de Viking Crime Scene en ga, met een loep in de hand, op zoek naar bewijs. De deelnemers bekijken verschillende objecten zoals een zwaard en replica’s van botten. De Viking Crime Scene is bedoeld voor kinderen. Ze kiezen uit twee rondes: van 13.00 tot 14.00 uur en van 14.30 tot 15.30 uur. Meedoen kost 3,50 euro per kind. Aanmelden kan op Museazutphen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio