16 C
De Bilt

Hoogstamfruitboom in de herfst, leer er alles over

Het onderdeel “herfst” van de cursus over de vier jaargetijden van de hoogstamfruitboom staat voor de deur. Tijdens deze cursus, georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), leer je van alles over de levenscyclus van de hoogstamfruitboom. Hoogstamfruitbomen zijn van grote waarde voor het landschap en de natuur. De herfstcursus vindt plaats op 19 oktober in Terneuzen en Axel. Als deelnemer ga je ook met de snoeischaar aan de slag.

In de herfst zijn de temperatuur en het weerbeeld heel anders dan in de zomer. (Hoogstamfruit)bomen reageren hierop. Ze zien er anders uit, passen hun groei aan en reageren anders op menselijk ingrijpen. In elk van de vier jaargetijden vertellen ze over de levenskringloop van de hoogstamfruitboom en laten ze zien hoe die cyclus verloopt. Nu is het najaar aan de beurt.

Flinke dosis basiskennis over hoogstamfruitboom

Na een welkom voor de deelnemers met koffie en thee, komen op de cursusdag seizoensgebonden thema’s aan bod, zoals de kenmerken van de boom in de herfst, de vruchten, de natuur in het najaar en snoei. Het accent van de snoei ligt dit onderdeel vooral op vormsnoei bij jonge en opgroeiende bomen, die erg belangrijk is voor de opbouw van een evenwichtige duurzame boom. En natuurlijk wordt de cursisten ook een flinke portie basiskennis over de hoogstamfruitboom bijgebracht.

In het praktijkgedeelte, na de middag, leer je om de verschillende bomen te herkennen en gaan de deelnemers zelf snoeien. Ook geven de cursusleiders uitleg over problemen waar de bomen mee kunnen kampen, zoals aantastingen en vitaliteit en problemen in de opbouw van de kroon.

Herfstcursus

De herfstcursus van SLZ op zaterdag 19 oktober duurt van 9.00 tot 15.30 uur. Locatie: Terneuzen (theorie) en Axel (praktijk). Je moet zelf een lunchpakket meenemen. De kosten zijn € 50,- per persoon. Dit bedrag is voor de hele dag, inclusief koffie/thee en het digitale cursusboek. Vrijwilligers van SLZ of deelnemers van het SLZ-project “Ieder dorp zijn boomgaard” kunnen gratis meedoen. Meld je aan via het aanmeldformulier op de website van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland: www.landschapsbeheerzeeland.nl

Meerdere cursusdagen deelnemen kan ook: de wintercursusdag zal op 14 december plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio