14.1 C
De Bilt

Financiële steun voor 79 getroffenen wateroverlast in Enschede

79 huishoudens die zijn getroffen door de wateroverlast van 21 juli kunnen een beroep doen op een calamiteitenregeling die de gemeente Enschede voor hen instelt. Het gaat om 56 huurders van De Woonplaats in Pathmos en Stadsveld die tijdelijk weg moeten uit hun beschadigde woning. De regeling geldt ook voor 19 huurders van het Janninkscomplex aan de Cromhoffsbleekweg en 4 eigenaren van koopwoningen in het getroffen gebied in Pathmos en Stadsveld.

Het college van B&W wil zo de financiële nood onder de getroffenen enigszins lenigen. De calamiteitenregeling staat los van vergoeding van de schade door verzekeraars, de praktische ondersteuning aan de getroffenen, en de verantwoordelijkheid van De Woonplaats voor een goede start van hun huurders in de herstelde woning.

“Deze calamiteitenregeling is hard nodig. We zien dat de omstandigheden in toenemende mate een zware wissel trekken op de getroffen mensen. Zij maakten kosten die niet altijd direct te verhalen zijn. Maar zeker ook in emotionele zin zien we dat we mensen een zware tijd doormaken. Naast de hulp die we mensen al geven willen we ze op deze manier een extra steuntje in de rug bieden”, aldus het college.

Vast bedrag, maatwerk als meer nodig is

De inwoners kunnen aanspraak maken op een vast bedrag van € 2.000 per huishouden/adres en daarnaast € 500 per inwonend kind jonger dan 18 jaar. Dit is een tegemoetkoming in de extra kosten die zij de afgelopen periode maakten. Het bedrag is bedoeld als “morele steun in de rug en erkenning van mensen die buiten hun schuld in een zeer moeilijke situatie terecht zijn gekomen”. De gedupeerden hebben hier geen bonnetjes voor nodig.

Naast dit vaste bedrag is er nog een extra vangnet, tot maximaal € 2.500 euro per huishouden. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, zijn wel bewijsstukken nodig.

Vervangende huisvesting voor getroffenen

De Woonplaats en de gemeente Enschede zetten zich samen in voor de getroffenen. Zo zijn mensen eerst aan tijdelijke huisvesting geholpen in onder meer hotels. Nu krijgen ze hulp bij de verhuizing naar hun tijdelijke woning, en bij de inrichting en stoffering van deze vervangende huisvesting. Daarnaast zijn er spreekuren in wijkcentrum De Boei waar mensen terecht kunnen voor advies of een luisterend oor. Dagelijks is er in De Boei een lunch voor getroffenen.

Stadsdeelwethouder Harmjan Vedder vindt het heel belangrijk dat er een calamiteitenregeling is gekomen, en dat de getroffenen nu ook financieel worden gesteund: “Ik kom regelmatig in de buurt en het verdriet van mensen raakt me. Ze zijn hun thuis en veel persoonlijke spullen verloren. Ze hebben kosten gemaakt die ze anders niet gemaakt zouden hebben, en die niemand vergoedt. Op deze manier proberen we de mensen een beetje tegemoet te komen, en ze een steuntje in de rug te geven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio