14.4 C
De Bilt

Valpreventie is de inzet van de gemeente Nunspeet voor 65-plussers

Jaarlijks vallen in Nederland zo’n één miljoen 65-plussers. Gemeente Nunspeet vindt valpreventie daarom erg belangrijk. Een val kan een leven in één klap veranderen: lichamelijk letsel, verlies van zelfstandigheid en vereenzaming.

Daarom zet de gemeente Nunspeet in op meer voorlichting over het voorkomen van vallen. Met oefeningen, tips, meer informatie, het afnemen van testen en het verzorgen van informatieavonden. De gemeente haakt daarbij aan op de landelijke campagne ‘Hoe sterk sta ik?’ tijdens en na de Valpreventieweek (30 september tot en met 6 oktober).

Informatieavonden

Samen met diverse (welzijns)partijen en fysiotherapeuten organiseert de gemeente in elke kern een informatieavond. Tijdens deze avond kunnen inwoners een valrisicotest laten afnemen, meer te weten komen hoe zij vallen voorkomen, bloedsuiker en -druk meten en advies inwinnen. Aanmelden is niet nodig.

  • Elspeet:               7 oktober 2024: 18.30 – 20.30 uur, WOC Oranjehof
  • Vierhouten:       8 oktober 2024: 10.00 – 12.00 uur, Dorpshuis Horsterhoek
  • Nunspeet:          9 oktober 2024: 18.30 – 20.30 uur, WOC Veluwse Heuvel
  • Hulshorst:           10 oktober 2024: 18.30 – 20.30 uur, Dorpshuis De Wieken

Meer informatie

Op de website www.hoesterkstaik.nl staan tips over het trainen van evenwicht en spierkracht, controle op medicatie, gezond eten, goed zicht, passende schoenen en veiligheid in huis. Er is een lokale folder beschikbaar van de samenwerkende partijen met tips en beweegoefeningen. Deze ligt op diverse plekken in de gemeente: bibliotheek, WOC’s, (welzijns)partijen en diverse fysiopraktijken. Op nunspeet.nl/valpreventie staat ook meer informatie en is deze folder te downloaden.

Ketenaanpak valpreventie

De gemeenten in Nederland spelen een belangrijke rol in de inrichting van de ketenaanpak valpreventie binnen het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dit akkoord is gericht op het bevorderen van gezondheid, welzijn en zelfredzaamheid van inwoners met een speciale focus op kwetsbare groepen zoals ouderen. Een val kan leiden tot ernstige problemen, zoals lichamelijk letsel, verlies van zelfredzaamheid en zelfstandigheid en vereenzaming. Naast het persoonlijke leed dat een val met zich mee kan brengen, heeft dit ook een grote maatschappelijke impact, zoals een hoge druk op de zorg en de zorgkosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio