Maandagavond 23 september heeft wethouder Koen Kegel een bezoek gebracht aan het bestuur van Buurtpunt Ambacht. De wethouder wilde met het bestuur van het Buurtpunt in gesprek, over de inzet van de Rotterdamseweg 176 als tijdelijke onderwijshuisvesting. Dit is een pand waar nu maatschappelijke organisaties zoals het Buurtpunt in gehuisvest zijn.
Voor de bestuursleden voelde de tijdelijke onderwijshuisvesting in eerste instantie als een verrassing, maar inmiddels wordt actief samengewerkt met de gemeente Vlaardingen én de school aan een nieuwe visie op de maatschappelijke wijkfunctie. Het bestuur ziet veel kansen in deze samenwerking. Ook met andere organisaties worden de mogelijkheden regelmatig besproken.
Buurtpunt Ambacht
De gemeente heeft de afgelopen periode namelijk in overleg met het Buurtpunt onderzocht of het Bankgebouw aan de Van Hogendorplaan een geschikte alternatieve locatie is. Daarnaast wordt deelgebruik van de Rotterdamseweg 176 én het vernieuwde Groen van Prinstererlyceum onderzocht. Het Buurtpunt is inmiddels zeer actief en enthousiast betrokken bij het uitwerken van de plannen en de potentiële samenwerking met de school.
“Ondanks dat wij teruggaan in vierkante meters en we wat ons betreft niet hoefden te verhuizen uit het huidige gebouw van het Buurtpunt, zien wij het Bankgebouw echt als een kans om heel zichtbaar in de wijk te worden,” aldus Petra van Vliet, activiteitencoördinator van het Buurtpunt. “Voor ons volledige programma is wel meer nodig dan alleen het Bankgebouw”, vervolgt Petra van Vliet. “Zo kijken wij naar deelgebruik van de Wim Oomenzaal aan de Rotterdamseweg 176.”
Kansen combinatie school en maatschappelijke organisaties
Voorzitter Hans Riemens vult aan: “Met ruim 40 jaar ervaring in het onderwijs zie ik vooral ook kansen in de combinatie van de school en maatschappelijke organisaties door dit gezamenlijk gebruik. De directeur van het Groen van Prinstererlyceum staat hiervoor open; wij hebben afgelopen week een erg prettig gesprek met hem hierover gevoerd.
Zo hebben wij met hem besproken dat de ontstane situatie ook kansen biedt, zodat leerlingen op een natuurlijke manier in contact kunnen komen met maatschappelijke initiatieven. Zonder dat dit meteen in een vast programma gegoten moet worden. De tijdelijke onderwijshuisvesting vormt zo een mooie pilot voor de lange termijn in het vernieuwde Groen van Prinstererlyceum, door het verbinden van de wijk en de school.”
Detailplannen
De detailplannen voor de Rotterdamseweg 176 worden op dit moment door de gemeente uitgewerkt. Samen met de betrokken organisaties wordt onderzocht in welke mate deelgebruik mogelijk is en wordt, waar mogelijk, gezocht naar alternatieve huisvesting.
Wethouder Kegel is blij met deze samenwerking, maar onderstreepte ook het belang van de overige maatschappelijke organisaties in het pand: “De voorgestelde plannen voor het Buurtpunt zijn een mooi voorbeeld van hoe wij ons vastgoed goed willen inzetten voor de wijk. Ook voor de andere maatschappelijke organisaties die hier nu gehuisvest zijn, willen wij waar mogelijk soortgelijke oplossingen bieden,” aldus Kegel.
“Door het inzetten van onze gebouwen voor meerdere doeleinden, zien wij kansen voor een betere samenwerking tussen de school en de maatschappelijke organisaties. Zo creëren we niet alleen een school die klaar is voor de toekomst, maar een omgeving waar elk kind kan groeien en bloeien en een maatschappelijk middelpunt voor heel de wijk.”