12.3 C
De Bilt

Feestelijke aftrap Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem op symbolische locatie

Dordrecht – Op de middenstip van het stadion van FC Dordrecht werd op 25 september de start van de uitvoering van de nieuwe Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem met een feestelijke aftrap kracht bijgezet. Vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten hun handtekening onder de samenwerking. Het doel? De kwaliteit van het leven, wonen, werken en studeren van inwoners en ondernemers in de regio te verbeteren.

Gezonde toekomstbestendige regio

“We staan nog altijd voor grote uitdagingen,” aldus burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem. “We werken hard aan het realiseren van bestaanszekerheid en kansengelijkheid voor inwoners in onze regio. Maar ook een gezonde en duurzame leefomgeving is belangrijk. Met de financiële impuls vanuit de Regio Deal willen we in nauwe samenwerking met alle partners deze zaken verder versterken en aanpakken.”

Vicevoorzitter Jan de Vries van Smart Delta Drechtsteden: “De Regio Deal biedt een unieke kans om onze regio een stevige impuls te geven. Denk aan mogelijkheden om inwoners weer mee te laten doen in de samenleving. De leefomgeving te verbeteren en de kwaliteit van de natuur en het water te versterken. En betekenisvolle stappen zetten in de overgang naar een schone, duurzame en circulaire economie, zoals schone schepen. Met alle betrokkenen bouwen we aan een gezonde en toekomstbestendige regio.”

Projecten

De projecten uit de Regio Deal richten zich de komende jaren op drie thema’s: bestaanszekerheid en kansengelijkheid, gezonde en verbonden oevers én inwoners en toegepaste innovatie voor een duurzame delta. Bestuursvoorzitter ROC Da Vinci Henrik Stevens: “Samen met de partners van onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de regio staan ruim 20 projecten in de steigers die, na de start van de Regio Deal, onmiddellijk ten uitvoer kunnen worden gebracht. Zo dragen we ook vanuit het onderwijs bij aan de innovatiekracht en kansen in de regio.”

Uiteenlopende projecten zijn gekoppeld aan de drie thema’s. Zo richt één van de projecten zich op het ondersteunen van werkzoekenden en werknemers bij het leren en verbeteren van de Nederlandse taal, zodat zij makkelijker een baan vinden en behouden. Ook wordt gewerkt aan een hoogwaardige snelfietsroute om woongebieden en locaties met bedrijvigheid beter met elkaar te verbinden.

Dit zorgt voor een goede bereikbaarheid van de regio, minder CO2 uitstoot en een betere gezondheid. En wil één van de andere projecten de brandstofvoorziening van binnenvaartschepen met kleine stapjes verduurzamen. Zo willen ze overstappen naar de duurzame brandstof bio-methanol, in samenwerking met onder andere onderwijs en de industrie.

Impuls door eerdere deal

In 2020 sloot de regio Drechtsteden-Gorinchem al een Regio Deal met een rijksbijdrage van €22,5 miljoen. Dit heeft een impuls gegeven aan de crisisbestendigheid van het gebied en verbetering van de omgeving, met name aan de oevers. Edward van der Meijden, voorzitter van ondernemersvereniging IKG: “De eerste Regio Deal betekende al een flinke stap voorwaarts, zowel voor het welzijn van onze inwoners als voor de regionale samenwerking. Ondernemers, onderwijsinstellingen en gemeenten hebben elkaar gevonden en werken samen aan verschillende opgaven.

De samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de regio bloeit. We verwachten de huidige Regio Deal in 2026 af te ronden. Dat we opnieuw een flinke bijdrage van het Rijk krijgen om in onze regio te investeren is een enorme stimulans om er samen met vele regionale partners de schouders onder te zetten. En dat doen we samen met nieuwe partners, waaronder veel ondernemers die bijdragen aan de Regio Deal”

Over de Regio Deals

De Regio Deal is een samenwerking van overheden, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen om samen te werken aan een betere woon-, werk- en leefomgeving voor inwoners en ondernemers in de regio. Het Rijk heeft voor de periode 2022 – 2025 €900 miljoen uitgetrokken voor nieuwe Regio Deals. Voor deze vijfde ronde is in totaal 5384,6 miljoen beschikbaar. Het Rijk betaalt maximaal de helft van elk benodigd bedrag. De regio legt minimaal de andere helft in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio