12.1 C
De Bilt

Subsidie aanpak invasieve exotische planten in de provincie Noord-Holland

Met een nieuwe subsidieregeling voor het bestrijden van invasieve exotische planten in natuurgebieden stelt de provincie Noord-Holland jaarlijks voor een periode van 4 jaar € 250.000 beschikbaar. Met deze subsidie kunnen terreinbeherende organisaties, gemeenten, waterschappen en grondeigenaren in Natura2000- of NNN-gebieden snel ongewenste planten bestrijden. 

Het geld is bedoeld voor de uitvoeringskosten en voor de verbetering van de samenwerking tussen organisaties, bijvoorbeeld voor het gezamenlijk opstellen van een gebiedsplan. 

Invasieve exoten zijn planten (of dieren) die in een natuurgebied terecht zijn gekomen, maar daar niet horen. Ze kunnen zich goed aanpassen, verspreiden zich snel en tasten de biodiversiteit aan. Ze kunnen andere planten of dieren verdringen. 

Invasieve exotische planten

Voorbeelden van invasieve exotische planten zijn de reuzenberenklauw, de grote vlotvaren, de waterwaaier, de mahonie, de Japanse duizendknoop, de Amerikaanse vogelkers en de rimpelroos. Voorbeelden van invasieve exotische dieren zijn de Amerikaanse voseekhoorn, de wasbeerhond, de zonnebaars, de Nijlgans en de Aziatische hoornaar. 

Het Rijk heeft de provincie verantwoordelijk gesteld de verspreiding en impact van invasieve exoten te beperken. Hoe de provincie Noord-Holland dat doet in haar natuurgebieden staat beschreven het in Programma Invasieve Exoten. Zo levert de provincie bijvoorbeeld een financiële bijdrage aan het Kennisnetwerk Invasieve Exoten (KNIE). Ook werkt de provincie samen met Friesland en Groningen aan een communicatiecampagne over invasieve exoten op de Waddeneilanden.

Het Programma Invasieve Exoten wordt in oktober in de Commissie Landelijk Gebied besproken. De subsidieregeling gaat in januari open.

Momenteel wordt vanuit het Uitvoeringsprogramma Natuurherstel al op verschillende locaties overwoekering door invasieve exotische planten aangepakt, bijvoorbeeld het verwijderen van de Japanse duizendknoop: zie deze video.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio