13.7 C
De Bilt

Ridders van Gelre op Groot Engelenburg

De Ridders van Gelre zetten als afsluiting van de Kinderboekenweek 2024, die als thema Eigenwijs heeft, misschien wel de belangrijkste man uit de geschiedenis van de gemeente Brummen centraal: Robert Jasper van der Capellen. Hij was een voorvechter van emancipatie, gelijkheid en democratie, die zich hard maakte voor meer inspraak van de burgers en boeren.

De populaire Ridders van Gelre, bekend van TV Gelderland, geven over deze man een voorstelling op zondag 13 oktober om 14.00 u op kasteel Groot Engelenburg. Deze voorstelling: ‘De eigenwijze ridder van de Engelenburg’, is geschikt voor iedereen van 8 tot 88. Inloop vanaf 13.45 u. Toegang is gratis voor kinderen, € 2,50 voor volwassenen, opgeven via de website van de bibliotheek www.bijdebieb.op-shop.nl.

Over Robert Jasper van der Capellen

De voorstelling gaat over het levensverhaal van Robert Jasper van der Capellen, één van de meest bijzondere mensen uit de Gelderse geschiedenis. Hij was een overtuigd patriot, tégen het huis van Oranje en vóór meer invloed van de burgerij, een vroege pleitbezorger van democratie. En dat is heel passend in het eigenwijze Gelderland, waar de regels uit het Westen van het land nooit vanzelfsprekend worden overgenomen. De Ridders van Gelre leggen in al hun uitingen de nadruk op het belang van Gelre.

Ridders van Gelre

Aan de kinderen van de bovenbouw basisschool (groep 5 t/m 8) wordt vooraf gevraagd een eigen familiewapen (of wapen voor je club) te ontwerpen en dit in te leveren bij boekhandel Bosman Primera aan het Markplein in Brummen. Het meest originele ontwerp krijgt een prijs. Daarbij zijn de burgemeester en de wethouder van cultuur van de gemeente aanwezig. Ook zal in de weken voor de kinderboekenweek op basisscholen in de gemeente aandacht voor het project worden gevraagd. Daarbij wordt  het zojuist verschenen stripboek dat de Ridders van Gelre hebben gemaakt ingezet.

In de voorstelling op zondagmiddag 13 oktober om 14.00 u. bij Kasteel Groot Engelenburg wordt de geschiedenis door de Ridders van Gelre levendig uitgebeeld. De voorstelling wordt verrijkt door het koperensemble Het Nieuw Gelders Ensemble, dat zorgt voor historisch passende en vrolijke muziek. Boekhandel Bosman Primera, Bijdebieb en het cultuurpunt van Stichting Welzijn Brummen organiseren de middag.

Publicatie door stichting de Geitenpers

Het verhaal zal daarnaast als tastbaar resultaat verschijnen in de reeks publicaties van de kleine Brummense uitgeverij de GeitenPers, een stichting zonder winstoogmerk die de Brummense werkelijkheid literair verrijkt sinds 1989. Deze publicatie wordt diezelfde middag aansluitend aan de voorstelling bij Groot Engelenburg gepresenteerd aan genodigden en geïnteresseerden. Deze tweede bijeenkomst is niet direct geschikt voor kinderen. Voor meer informatie zie www.geitenpers.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio