13.1 C
De Bilt

Nederlands Mijnmuseum sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland 

Het Nederlands Mijnmuseum is op 27 september toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Zeven collectiestukken uit het Nederlands Mijnmuseum zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de vensters Kolen en gas en De gastarbeiders 

“De toetreding tot het Canonnetwerk is een logische stap in de ambitie van het Nederlands Mijnmuseum om samen met partners deze economisch en sociaal belangrijke periode met veel impact in heel Nederland aan een breed publiek te presenteren. Het mijnerfgoed, haar verhalen en de relevantie ervan doorgeven aan nieuwe generaties zodat ook zij ermee aan de slag gaan, is een mooi streven”, aldus Leen Roels, directeur-conservator Nederlands Mijnmuseum. 

Geselecteerde sleutelstukken Nederlands Mijnmuseum

Het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I vormt het eerste sleutelstuk, een stuk met grote symbolische waarde. Dit Mijnmonument, ooit een verbinding tussen het ondergrondse en het bovengrondse, is een van de weinige industriële gebouwen uit het mijnverleden die niet gesloopt zijn.

Het laatste stuk Nederlandse steenkool, bovengehaald uit de Oranje-Nassau I, is het tweede sleutelstuk en markeert een groot keerpunt: de opkomst van het aardgas als meest gebruikte energiebron. De Davy-lamp vertelt als derde sleutelstuk over het gevaarlijke mijnwerk en verbeterde veiligheid ondergronds.

Beschermheilige van de mijnwerkers

Het beeld van de heilige Barbara, beschermheilige van de mijnwerkers, is het vierde sleutelstuk. Buitenlandse migranten introduceren de Barbara-traditie in Limburg, waar ze zich verankert in de mijnwerkerscultuur. Het Pools dansuniform vertelt als vijfde sleutelstuk over de aantrekkingskracht van de mijnstreek en de daaruit volgende culturele diversiteit onder mijnwerkers.

De geprepareerde stoflong van een mijnwerker symboliseert als sleutelstuk de ongezonde kant van het mijnwerk. Het laatste sleutelstuk is de betonnen prop in de schacht van de mijn Oranje-Nassau I die de verbinding naar de ondergrond definitief ontoegankelijk maakt. De prop illustreert het onomkeerbare einde van de Nederlandse mijnindustrie.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio