10 C
De Bilt

Enschede zet stap naar oprichten Bedrijven Investeringszone in de binnenstad

De gemeente Enschede werkt samen met vastgoedeigenaren om per 1 januari 2025 een Bedrijven Investeringszone (BIZ) in de binnenstad op te richten. Dit plan is goedgekeurd door het college van B&W. De BIZ moet de binnenstad economisch sterker, aantrekkelijker en veiliger maken voor iedereen.

Een BIZ is een speciaal gebied in de stad waar vastgoedeigenaren samen afspraken maken om geld te investeren in hun omgeving. Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verbeteren van de straten en het opknappen van gebouwen. Het doel is om de binnenstad een plek te maken en houden waar mensen graag komen.

In een BIZ betalen alle vastgoedeigenaren in het gebied een bijdrage. Dit geld wordt beheerd door een stichting van eigenaren. In Enschede is dat de Stichting Vastgoedeigenaren Binnenstad Enschede (SVBE). Zij beslissen straks samen hoe het geld het beste kan worden besteed.

Breed draagvlak in Enschede

Sinds het najaar van 2022 is er overleg geweest met vastgoedeigenaren, ondersteund door de gemeente en de Stichting Binnenstadsmanagement Enschede (SBME). Een uitgebreide enquête onder vastgoedeigenaren in februari en maart 2024 toonde breed draagvlak voor gezamenlijke investeringen via een BIZ.

Samen investeren in de binnenstad

De BIZ zorgt ervoor dat de vastgoedeigenaren in de binnenstad samen investeren in verbeteringen. Dit kan leiden tot een schonere en veiligere omgeving, aantrekkelijkere winkelstraten en meer bezoekers. Het is een manier om de binnenstad levendig en economisch sterk te houden.

Wethouder Jeroen Diepemaat is enthousiast over de oprichting van een BIZ en gelooft dat dit een positieve bijdrage zal leveren aan de toekomst van de binnenstad: “Dit is een belangrijke stap om onze binnenstad dynamischer en economisch sterker te maken. Door samen te investeren, versterken vastgoedeigenaren en andere betrokkenen hun samenwerking en professionaliteit. Deze gezamenlijke aanpak verbetert de kwaliteit van onze binnenstad op lange termijn. Wat zowel ondernemers als bezoekers en bewoners ten goede komt.”

Toekomstige stappen

Als de gemeenteraad heeft ingestemd, volgt er een formele draagvlakmeting. Dit betekent dat de vastgoedeigenaren in de binnenstad hun stem kunnen uitbrengen over de oprichting van de BIZ. Meer dan 50% van de stemgerechtigde vastgoedeigenaren moet voor stemmen. En de voorstemmers moeten samen meer dan 50% van de WOZ-waarde van het gebied vertegenwoordigen. Als dit het geval is, gaat de BIZ per 1 januari 2025 van start. De BIZ zal dan vijf jaar actief zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio