5.1 C
De Bilt

Toerisme Gouda groeit op alle fronten: Michelin bekroont stad met 4 sterren

Het toerisme groeit in Gouda op alle fronten, ook in 2023, het jaar na Gouda750. De energie die dat succesjaar in de stad heeft losgemaakt bij ondernemers, maatschappelijke partners en gemeente, vertaalt zich in een verder stijgende lijn. De stad stevent inmiddels af op 600.000 bezoekers per jaar.

Vandaag (woensdag 2 oktober) is de gemeenteraad geïnformeerd over de cijfers over 2023. Deze laten zien dat de bezoekers aan de stad méér uitgeven en vaker blijven overnachten dan voorgaande jaren. Vooral de horeca profiteert van alle inzet om meer toeristen naar de stad te trekken. Gemiddeld geven bezoekers per persoon 48,30 euro uit (waaronder 21,50 euro in de horeca en 15,40 euro in winkels). Het aantal hotelgasten steeg bovendien naar bijna 90.000 en de hotelbezettingsgraad naar 70 procent.

Lunchen en dineren populairst

De meeste buitenlandse bezoekers komen volgens tellingen bij de VVV-balie uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar de belangrijkste doelgroep voor Gouda zijn de eigen inwoners en bezoekers uit de regio: 56% van de Nederlandse bezoekers komt uit Zuid-Holland. Wat zij het meest doen, zijn lunchen/dineren, funshoppen en een stadswandeling. 87% van hen geeft Gouda een 8 of hoger bij de vraag of zij de stad bij anderen zouden aanbevelen.

“Wat Gouda onderscheidt van andere steden, wordt niet alleen bepaald door onze monumentale binnenstad, met het iconische stadhuis midden op de Markt met z’n vele horecazaken en andere attracties, door z’n centrale ligging in het Groene Hart met het mooiste veenweidegebied van Nederland vol zelfkazende boeren, z’n compactheid (alles op loopafstand) en door z’n waterrijke decor, met grotendeels doorvaarbare grachten en een unieke museumhaven. Minstens zo aantrekkelijk is het karakter van de stad”, zegt wethouder Thierry van Vugt van onder meer stadsmarketing, recreatie en toerisme.

In Gouda is de wereld thuis

“Naast stad van kaas, stroopwafels, bier en keramiek/plateel is het vooral óók de stad waar de wereld thuis is. Geïnspireerd door Erasmus en Coornhert heeft Gouda zich ontwikkeld tot de stad van tolerantie en verdraagzaamheid. Hier is de wereld thuis, is iedereen gelijkwaardig en moet iedereen kunnen meedoen; daarbij maakt het niet uit wat je culturele achtergrond is of waar je wieg heeft gestaan. Die gelijkwaardigheid tussen mensen vormt het karakter van onze stad, en zie je terug op straat en in het toeristische bezoek. Gouda is voor mensen met een grote én kleine beurs”.

De bekende reisexperts van Michelin hebben Gouda recent met 4 sterren onderscheiden: een ster voor Gouda als stad, voor het stadhuis op de Markt, de St. Janskerk en Museum Gouda. Wethouder Van Vugt tot slot: “Het nieuws van Michelin is een kroon op ieders inzet, want de toeristische groei is een gezamenlijke inspanning van alle belanghebbenden”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio