15.4 C
De Bilt

Succesvolle regentonactie in Den Hout en Staatsliedenbuurt Oosterhout

Tijdens Burendag op zaterdag 28 september zijn er in Den Hout en Staatsliedenbuurt feestelijk 162 regentonnen uitgedeeld aan inwoners. Werkgroep Energie Dorpsbelang Den Hout en buurtteam Staatsliedenbuurt organiseerden deze actie met hulp van Buurkracht en gemeente Oosterhout. Dankzij de samenwerking tussen de twee buurtgroepen uit verschillende dorpen en buurten, werd deze actie een groot succes. Samen maken inwoners het verschil en wordt Oosterhout steeds een stuk mooier, duurzamer en groener. Oosterhout meer voor elkaar!

Wethouder Guus Beenhakker vindt de inzet van de bewoners prachtig: “Het is geweldig om te zien hoe de inwoners van Den Hout en de Staatsliedenbuurt samenwerken aan de verduurzaming van hun leefomgeving. Alle beetjes helpen tegen klimaatverandering. Deze actie toont aan dat buren samen een groenere toekomst kunnen realiseren. Met deze actie helpen 162 beetjes tegelijk. Samen de schouders eronder zetten is enorm waardevol voor een groenere en leefbaardere buurt of dorp. Het enthousiasme van de inwoners is inspirerend.”

Waarom een regenton?

Door klimaatverandering wisselen extreme regenbuien en lange droogte elkaar af. Die hevige buien kunnen in een korte tijd zorgen dat het riool overloopt en er veel water op straat blijft staan. Door een regenton aan te sluiten wordt water langer vastgehouden wat op een later moment gebruikt kan worden om (tuin)planten water te geven.

Minus van Gils, lid van de werkgroep Energie van Dorpsbelang Den Hout, vertelt: “Het is een toegankelijke manier om samen een duurzame stap te zetten. Met deze waterbesparende actie dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Het enthousiasme van de deelnemers motiveert ons om door te gaan!”

Met subsidie aan de ton

Dankzij de gemeentelijke subsidie ‘klimaatvriendelijke tuinen en daken’ voor regentonnen en de samenwerking met Tuincentrum Oosterhout konden de inwoners van Den Hout en de Staatsliedenbuurt voor een lagere prijs een regenton bestellen. Ook door tegels uit de tuin te halen en planten ervoor terug te zetten, ontstaat er minder wateroverlast. Ook hier zijn subsidies voor beschikbaar bij de gemeente Oosterhout. Kijk voor meer informatie over de subsidies hier.

Ook aan de slag met de buurt?

In onder andere Den Hout, de Staatsliedenbuurt, Leijsenakkers en de Componistenbuurt zijn inwoners al actief bezig met hun buurt. Inwoners van andere wijken die ook met hun buren aan de slag willen, kunnen contact opnemen met de wijkmakelaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio