5.3 C
De Bilt

Certificaat Geopark Schelde Delta ontvangen door provincie Zeeland van UNESCO

In maart 2024 kreeg het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta, na tien jaar van voorbereidingen, officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk. In IJsland werd gisteravond het bijbehorende certificaat uitgereikt. Daarmee is het keurmerk nu officieel bekrachtigd.

Strijd tegen en samenleven met water

Zelf noemt UNESCO het gebied, waar heel Zeeland onder valt, geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek en van grote waarde. In het Geopark kun je het getijverschil zien en worden zoet en zout water vermengd waardoor er brak water ontstaat. UNESCO, de VN-organisatie voor onder andere cultureel erfgoed, erkent dat nergens ter wereld de wisselwerking tussen mens en water – het leven met en het strijden tegen – nog zo zichtbaar is als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta.

Certificaat Geopark Schelde Delta ‘kroon op het werk’

Namens Provincie Zeeland nam Geopark-coördinator Walter Jonkers het certificaat in IJsland in ontvangst. “Ik denk dat we het meest vlakke Geopark ter wereld zijn. Juist daarin zit een bijzonder verhaal waar we enorm trots op mogen zijn.”

Ook gedeputeerde Wilfried Nielen is blij dat de bekrachtiging van het keurmerk nu definitief is. “Het is de kroon op al het werk dat de afgelopen tien jaar is verricht en een opsteker voor Zeeland. Nu kan iedereen zo’n 40 tot 50 locaties bezoeken en beleven waardoor je leert hoe geschiedenis beschermd wordt en waarom je daar zuinig op moet zijn.”

UNESCO

De VN organisatie (UNESCO) vindt het, naar eigen zeggen, van groot belang dat de lokale tradities en streekproducten die samenhangen met de bodem en het water van het gebied in stand worden gehouden en dat het publiek daarover geïnformeerd wordt. Door de UNESCO Global Geopark status kunnen we daar wereldwijd nog meer aandacht aan geven. Daarnaast geeft het initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme ook meer kans op (Europese) fondsen.

50 miljoen jaar jong

Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatveranderingen. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken en de Vlaamse Sigmawerken, turfwinning voor energie en zout, dijkenbouw en de inpoldering van schorren en slikken maar ook het verloren gaan van zo’n 250 dorpen en de stad Reymerswael.

Grensoverschrijdend

Vijf provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) hebben grensoverschrijdend samengewerkt en tien jaar geleden het initiatief genomen om in aanmerking te kunnen komen voor het keurmerk. Vandaag de dag wordt er met meer dan 60 gemeentes, kennisinstellingen (zoals HZ en het NIOZ-Yerseke), musea (zoals Watersnoodmuseum en Terra Maris) en de toeristische organisaties samengewerkt. Bij elkaar genomen gaat het om zo’n 150 organisaties.

Ontdek het zelf

Trek er op uit de aankomende herfstvakantie en wandel of fiets een van de vele interessante routes om het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken. Neem daarvoor een kijkje op de website van het Geopark.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio