16 C
De Bilt

Thirsa eerste kinderburgemeester van Ooststellingwerf: “Iedereen moet kunnen sporten”

Op vrijdag 4 oktober is Thirsa van Zandvoort van OBS de Riemsloot uit Appelscha verkozen tot de allereerste kinderburgemeester van Ooststellingwerf. Met haar enthousiaste en overtuigende presentatie wist zij de meeste stemmen binnen te halen. Aan het eind van haar presentatie grapte ze nog: “En ik denk eigenlijk dat zo’n burgemeestersketting mij best goed zal staan!”

Tijdens de raadsvergadering van 22 oktober wordt Thirsa officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Maar daar ging natuurlijk wel wat aan vooraf. Deze ochtend deelden maar liefst 13 kinderen van verschillende basisscholen hun ideeën en ambities voor deze bijzondere rol. Ze presenteerden hun plannen tijdens de speciale kindergemeenteraad van één dag. Uiteindelijk kozen de kandidaten zelf wie hun nieuwe burgemeester zou worden, en Thirsa kwam als winnaar uit de bus.

Ceremoniële rol

De kinderburgemeester krijgt een ceremoniële rol. Zo mag Thirsa aanwezig zijn bij de intocht van Sinterklaas en de lintjesregen. Maar haar allereerste taak is wel heel speciaal: ze mag de ambtsketen voor de kinderburgemeester ontwerpen. Een ketting die door toekomstige kinderburgemeesters gedragen kan worden.

De kinderburgemeester is een initiatief van Gemeente Ooststellingwerf om kinderen actief te betrekken bij de lokale politiek.

“Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn”

Thirsa die zelf erg sportief is, wil graag dat sport toegankelijk wordt voor iedereen. “Ik sport zelf en waarschijnlijk doen veel kinderen dat ook, maar er zijn ook kinderen die niet kunnen sporten omdat hun ouders dat niet kunnen betalen. Ik wil daarom meer geld voor sport, zodat iedereen kan meedoen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio