5.3 C
De Bilt

Leeuwarden zoekt enthousiaste jongeren om jongerenhoofdstad van Europa te worden?

Leeuwarden wil European Youth Capital 2028 (LEYC2028) worden. Samen met zo veel mogelijk jonge mensen willen we van Leeuwarden én omgeving een plek maken waar jongeren zich thuis voelen en hun dromen kunnen waarmaken. Waar jongeren gelukkig zijn. Dat krijgen we voor elkaar door het met elkaar te doen en jongeren mee te laten denken en hen gelijke kansen te geven. Om dit te bereiken, werken we onder andere samen met jongeren, jongerenorganisaties en professionals die met jongeren werken om een tof jaar te organiseren waarin de aandacht wordt gevestigd op wat voor jonge mensen belangrijk is.

Verhaal en bidbook

Om voor de titel in aanmerking te komen, schrijven jongeren samen met ons een bidbook. Hierin vertellen we het verhaal van Leeuwarden door de ogen van jongeren. En we vertellen over de plannen en activiteiten die zij belangrijk vinden. De komende maanden wordt gewerkt aan de eerste versie van dit bidbook. In februari 2025 maakt European Youth Forum bekend of Leeuwarden is geselecteerd voor de volgende ronde. Daarna wordt het programma voor Leeuwarden European Youth Capital 2028 verder uitgewerkt met jongeren en partners.

Wethouder Nathalie Kramers benadrukt graag nog eens hoe belangrijk het is dat jongeren zelf aan de slag gaan met het bidbook: ‘Jongeren zijn de toekomst en hebben de toekomst. Daarom is het zó belangrijk om samen met hen aan dit bidbook te werken. Niemand kan het belang van jongeren zo goed vertegenwoordigen als zijzelf. En wij willen graag van ze leren!’

Doe mee: jonge denkers en schrijvers gezocht!

Ben jij minimaal 12 en maximaal 27 jaar en wil je meedenken over ideeën voor Leeuwarden of wil je meeschrijven? En woon je in de gemeente? Doe dan mee! Weet jij anderen die hier ook bij zouden moeten zijn? Laat het ze weten! Je vindt de oproep ook op Instagram (leyc2028).

Creatieve schrijfsessie over Leeuwarden

Op woensdag 16 oktober tussen 15 en 17 uur organiseren we voor de schrijvers een grote schrijfsessie. Dit is een creatieve schrijfsessie waarin je aan de slag gaat met vragen over jezelf en over Leeuwarden. Iedereen van 12 t/m 27 jaar mag meedoen. Vijf tot zes jongeren schrijven daarna mee aan het bidbook. Zij worden geselecteerd op basis van diversiteit in leeftijd, woonplaats en andere sociaal-demografische kaders.

Aanmelden

Van de denkers wordt één dagdeel tijd gevraagd. Van de schrijvers die meedoen na de schrijfsessie vragen we twee hele dagen in oktober. Hiervoor krijg je natuurlijk een vergoeding. Ben jij erbij? Stuur je naam, leeftijd en of je mee wilt denken, mee wilt schrijven of allebei naar eyc2028@leeuwarden.nl. Samen maken we Leeuwarden de jongerenstad van Europa!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio