Er is behoefte aan meer woningen. De gemeenteraad van Soest gaf opdracht om te onderzoeken welke dorpsranden ná 2030 het meest geschikt zijn voor woningbouw. Na een uitgebreid participatieproces in 2023 doet het college de gemeenteraad daar nu een voorstel voor: bij de Inspecteur Schreuderlaan/ Stadhouderslaan en bij de Stadhouderslaan/Korte Brinkweg/spoor.
Met woningbouw aan de rand houden we het hele dorp groen, dorps en vitaal
‘Groen, dorps en vitaal’ zijn de kernwaarden voor de fysieke leefomgeving in de gemeente Soest. Inwoners vinden dat belangrijk bleek ook weer uit de uitgebreide participatie in 2023. Wethouder Karin Scholten: “Het is belangrijk dat er een plek komt voor woningzoekenden. We weten hoeveel mensen op zoek zijn naar een huis of een ander, beter passend, huis. Het is ook belangrijk dat inwoners in een fijne, groene, omgeving wonen. Tot 2030 zijn er plannen voor het bouwen binnen de dorpskernen. Maar die willen we ook niet helemaal vol bouwen. Daarom zijn we ook op zoek naar plekken aan de randen van het dorp.”
We hebben te maken met (soms tegenstrijdige) algemene én persoonlijke belangen
Het zoeken naar ruimte voor woningen is een algemeen belang. Daarom mocht heel Soest hier vorig jaar over meedenken. Maar dit besluit raakt ook individuele belangen. Van de eigenaren van percelen. En belangen van omwonenden. Algemene belangen en persoonlijke belangen zijn soms tegenstrijdig.
Het kiezen van plekken voor nieuwe woningen is een vraag voor het hele dorp
We weten met zijn allen dat er woningen nodig zijn. Maar de keuze wáár die woningen komen, ligt eigenlijk overal heel gevoelig. Daarmee is het kiezen van een locatie een vraag die het hele dorp aangaat. Daarom heeft de gemeente vorig jaar het hele dorp gevraagd naar hun mening. De meeste mensen vonden de voorgestelde locaties ook het meest geschikt.
Het college beseft goed dat niet iedereen zich in het voorstel kan vinden
Wethouder Scholten: “Veel mensen zijn gewend aan hun omgeving. En veel mensen wonen daar met plezier. Als er dan iets verandert, is dat niet altijd fijn. De realiteit is wel dat heel veel mensen een huis zoeken. Daarom willen we ruimte bieden voor extra woningen. Dat is fijn voor de woningzoekenden. Maar misschien minder fijn voor mensen die deze dorpsranden willen houden zoals ze zijn.”
Het is nog niet bekend wat voor woningen er komen of hoeveel
De gemeente bouwt niet zelf woningen. De gemeente is ook geen eigenaar van de grond. Als er een persoon of bedrijf komt die hier woningen wil bouwen, dan maakt die een plan. Het moet wel een plan zijn voor een groot aantal woningen. En een groot deel van de woningen moet betaalbaar zijn.
De minst slechte keuze voor de groene omgeving
Wethouder Aukje Treep – met natuur in haar portefeuille – beschrijft het voorstel voor deze locaties zo: “Bouwen aan de rand van het dorp in het groen, doet wel een beetje pijn. Maar te veel woningen op elkaar binnen het dorp ook. En geen woningen voor woningzoekenden ook. Dus dan moet je wel kijken naar de dorpsranden. We hebben voor verschillende dorpsranden naar de natuurwaarden gekeken. En die is rond de Stadhouderslaan lager dan in andere gebieden. Dat maakt deze plek de minst slechte keuze voor de groene omgeving.”
Nieuwe woningen dichtbij winkels en openbaar vervoer
Dat is waar wethouders Anne Sterenberg en Osman Suna blij mee zijn bij dit voorstel. Anne Sterenberg: “Het is voor winkeliers niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden nu je zo makkelijk van alles via internet besteld. Het helpt de winkeliers dan als er meer mensen dichtbij wonen. Dan ga je toch sneller even naar een echte winkel. En daarmee kunnen we onze winkelstraat levendig houden.”
Wethouder Osman Suna: “En doordat winkels dichtbij zijn, ga je ook eerder lopend of op de fiets. Dat zorgt voor minder drukte op de wegen. En het is nog gezonder ook. Bovendien zijn woningen in de buurt van winkels en van het openbaar vervoer ook vaak prettig voor ouderen.”
Er is nu nog geen concreet plan maar belanghebbenden kunnen straks wel meedenken
Dat geldt voor omwonenden. Maar ook voor andere belanghebbenden. Bijvoorbeeld woningzoekenden. Dat heet participatie. De gemeenteraad heeft dat verplicht gesteld voor plannen waar meerdere woningen worden gebouwd. Zodra een ontwikkelaar of eigenaar van de grond een plan gaat maken, moeten belanghebbenden kunnen participeren.
Behandeling in de gemeenteraad
Op 17 oktober 2024 krijgt de gemeenteraad eerst een presentatie. Op donderdag 24 oktober wil de gemeenteraad met de samenleving in gesprek. Bewoners kunnen dan inspreken in de raadsvergadering. Bewoners kunnen ook uiterlijk 25 oktober schriftelijk hun reactie aan de gemeenteraad doorgeven via griffie@soest.nl Dan kunnen de raadsleden de reacties lezen voordat ze met elkaar in debat gaan. De datum van het debat is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk eind november zijn. Een paar weken na het debat neemt de raad een besluit over het voorstel.