15.3 C
De Bilt

100 jaar Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’

De Vrienden van het Westfries Museum organiseren samen met Bibliotheek Hoorn op dinsdagavond 29 oktober een klinkende Hoornse lezing. Harm Stumpel (secretaris Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’) schijnt licht op de geschiedenis van het Hoornse carillon.

De stad Hoorn beschikt sinds heugenis over een carillon. In het midden van de 15e eeuw krijgt de Grote Kerk van Hoorn losse klokken die de tijd aangeven, waarschuwen voor brand of voor een vijand in aantocht. Driekwart eeuw later komt er een carillon bij: een heel stel klokken die een melodie kunnen voortbrengen. De bediening was mechanisch. En weer driekwart eeuw later was er een echt carillon, waar een klokkenist — tegenwoordig beiaardier genoemd — allerlei melodieën op spelen kan.

kerkklokken. Foto: Harm Stumpel

100-jarige Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’

De geschiedenis van de 100-jarige Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’ begint precies een eeuw geleden. Harm Stumpel, de huidige secretaris van de vereniging, laat zien wat er de afgelopen honderd jaar voor elkaar is gebracht. En dat is echt veel: mensen enthousiast maken, geld organiseren, opdrachten geven, beiaardier aanstellen, feestje bouwen, carillon moeten weggeven, carillon opknappen, opnieuw klokkenspel weggeven, en niet in de laatste plaats: concerten geven in de tuin van Bibliotheek Hoorn.

  • Datum en tijd: Dinsdag 29 oktober 2024, om 20.00 uur

(tot circa 21.00 uur – inloop vanaf 19.45 uur).

  • Locatie: Scheepenen kamer in het Statenlogement

(Nieuwstraat 23, Hoorn – Ontdek het verhaal van Hoorn)

  • Prijs: Gratis entree voor Vrienden van het Westfries Museum en leden van Bibliotheek Hoorn. Voor andere belangstellenden entree € 5,-.
  • Reserveer uw kaarten via info@westfriesmuseum.nl

(onder vermelding ‘Lezing Carillon’)

onderaanzicht Carillon. Foto: Harm Stumpel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio