16 C
De Bilt

Schiedam als Stad van de Toekomst: zo’n 1650 woningzoekenden maken er kennis mee

Wethouder Antoinette Laan van o.a. Bouwen en Wonen opende op zaterdag 12 oktober om 10.00 uur in de Havenkerk aan de Lange Haven de Nieuwbouwdag Schiedam. Daarna kwamen, goed verdeeld over de dag, zo’n 1650 woningzoekenden kennis maken met alle bouwplannen voor Schiedam, een stad die met veel positieve energie inzet op de toekomst. 

Mevrouw Laan herinnerde bij de opening aan het feit dat Vrouwe Aleida hier iets meer dan 750 jaar het eerste stenen huis liet bouwen, waarna zij Schiedam in 1275 stadsrechten gaf. Dat wordt in 2025 volop gevierd met alle inmiddels 82.000 inwoners.

Samenwerken voor 7.000 woningen

Met tal van partijen wordt hard samengewerkt om tot 2030 circa 7.000 woningen bij te bouwen, waarmee Schiedam dan zo’n 90.000 inwoners telt. Wethouder Laan sprak haar waardering uit voor ieders inzet om dit enorme aantal woningen goed en tijdig te realiseren waarmee de gemeente veel wachtende woningzoekenden naar een nieuwe levensfase kan helpen.

Snel beschikbaar?

Woningzoekenden kregen alle kans om hun vragen te stellen aan onder meer de aanwezige projectontwikkelaars, makelaars, de gemeente, Servicepunt Woningverbetering en het VvE Platform. Terugkerende vraag was telkens: “En wanneer kan mijn woning dan worden opgeleverd?”.

De prachtige en verlichte maquettes van Schieveste, de Glasfabriek, s’MAAK en Merwehaven trokken veel aandacht. In Schieveste wordt in 2025 al begonnen met de bouw van Prelude, een appartementencomplex met 92 koopwoningen en 400 huurappartementen voor studenten. De Glasfabriek start snel met de bouw van ENTREE en presenteerde de plannen voor de volgende fase van de 740 woningen die daar uiteindelijk komen.

Merwehaven krijgt 2500 woningen

De Merwehaven – waar zo’n 2500 woningen met zicht op het water komen – valt onder M4H van de gemeente Rotterdam, maar grenst direct aan Schiedam. Nadat Terras aan de Schie is opgeleverd in 2025, start U-vastgoed meteen met de bouw van 91 stadswoningen en appartementen in s’MAAK.

Ook de bouw van Bij de Molen Schiedam start in 2025. Veel ouderen zochten naar een geschikt, levensloopbestendig en duurzaam appartement. De sociale huurappartementen die SOR ontwikkelt aan de Tuinlaan en in het te renoveren gebouw aan de Buitenhaven, trokken veel 55-plussers. De zes villa’s die samen Het Rozenerf gaan vormen aan de Polderweg, zijn weer gericht op de ruimere beurs.

Vouwkaart en varen

Bij de entree ontvingen de bezoekers een linnen tasje met een vouwkaart waarop 14 huidige en toekomstige nieuwbouwlocaties, met plannen variërend van 6 tot 3.000 woningen. Woningzoekenden kunnen de vouwkaart nog gratis afhalen bij SDAM in het i-PUNT in de WAAG aan de Lange Kerkstraat 39. Nieuwe Schiedammers konden zich bij Welkom in SDAM aanmelden voor een informatieve wandeltocht met goodiebag van de centrum-winkeliers.  

Film over Schiedam

In de stand van de gemeente legden medewerkers uit hoe in Schiedam in de komende tien jaar zo’n 7.000 woningen worden gebouwd, waarvan circa 1.000 ter vervanging van verouderde woningen die worden gesloopt. Zij gaven ook informatie over allerlei praktische zaken over wonen in Schiedam, van aanwezige scholen tot sportverenigingen. De nieuwe film over alle bouwprojecten is nu te bekijken op de website sdam.nl/wonen

Laatste bouwnieuws

Het laatste nieuws over de Schiedamse bouwplannen staat op de websites sdam.nl/wonen, en op https://www.facebook.com/NieuwbouwdagSchiedam . Op de websitepagina van de gemeente (https://www.schiedam.nl/a-tot-z/projecten-in-de-wijk) staan ook voorgenomen projecten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio